Granica ciagu z silnia
aatrox: Hej czy moglby mi ktos pomoc z rozwiazaniem granicy z silnia bo kompletnie nie wiem jak sie za
nia zabrac. Z gory dziekuje za pomoc.
2 lip 05:25
wredulus_pospolitus:
najprościej z tw. o 3 ciągach skorzystać będzie
2 lip 09:18
aatrox: hmm nie mam pojęcia jak to mozna rozpisać na trzy ciągi chodzi o coś w stylu:
| n! | | (n!)2 | |
| <= |
| <= ...... |
| (2n)! | | (2n)! | |
2 lip 14:03
aatrox: Czy mógłby ktoś jeszcze bardziej mnie naprowadzić? bo nie mam pojęcia jak do tego dojść.
2 lip 15:27
ICSP:
| | an+1 | | 1 | |
lim | |
| = |
| ⇒ lim an = 0 |
| | an | | 4 | |
2 lip 15:49
aatrox: Dziekuje bardzo
2 lip 16:04
aatrox: hmm a jeszcze jedno mógłbys wytlumaczyc mi to przejscie
1/4 => lim an = 0 ?
2 lip 16:15
ICSP: | | an+1 | |
Niech an będzie ciągiem o wyrazach dodatnich. Jeżeli lim | |
| | < 1 to lim an = 0 |
| | an | |
2 lip 17:13
aatrox: Oki dziekuje jeszcze raz za pomoc
2 lip 18:52