równianie różniczkowe 2stopnia
Dawid: równianie różniczkowe 2stopnia
y'' + 2 (y')
2 − 3yy' = 0
y'=t(y)
y'' = t'(y)*y' = tt'
t't + 2t
2 − 3yt = 0 // dzięlę przez t
t' + 2t = 3y
rozwiązuję odpowiadające temu równianu RJ
t' + 2t = 0
ln|t| = −2y + c
t = e
−2y + c = c*e
−2y
po uzmiennieniu stałej i podstawieniu t oraz t' i po skróceniu, otrzymałem:
∫dc = 3∫ye
2ydy
po całkowaniu przez części otrzymałem
zatem:
| | 3 | | 3 | |
t = ( |
| y*e2y + c2)*e−2y = |
| y + c3 |
| | 4 | | 4 | |
t = y'
| | 3 | |
y' − |
| = c no i w tym miejscu nie mogę sobie poradzić. może wydawać się śmieszne ale |
| | 4 | |
naprawde nie wiem co dalej. bardzo proszę o pomoc