Znalezc kres dolny i gorny zbioru
kali: Hej mam problem z takim zadankiem bo cos nie moze mi wyjsc, nie wiem co zle robie. Prosze o
pomoc i z gory dziekuje.
Znalezc kresy dolny i gorny zbioru
Odpowiedz uzasadnic
Zaczalem to robic podzielilem a(n+1) / a(n) i wyciagnalem −1
n przed nawias
( (−1)
n (−1 (3n + 2) ) ) / (−1)
n ( 3n+3) =
= (−3n − 2) / (3n+3) =( (−1)(3n+3) + 1 ) / 3n+3 =
= −1 + 1/3n+3
i to daje
− 1 + 1/3n+3 > −1
i z tego by mi wyszlo ze najwiekszy element to 0 a najmniejszego nie ma.
Niestety jest to sprzeczne z odpowiedzia w ksiazce

. I nie wiem jak to przy okazji mam
udowodnic.
1 lip 23:58
Mila:
| | (−1)n+1 | | (−1)n+1 | |
an+1= |
| = |
| |
| | 3*(n+1)+2 | | 3n+5 | |
2 lip 00:05
kali: Racja
2 lip 00:08
kali: Hmm a to wtedy dojde do takiego czegos
| −3n−2 | | (−1)(3n+5)+3 | | 3 | |
| = |
| = −1 + |
| > − 1 |
| 3n+5 | | 3n+5 | | 3n+5 | |
I z tego nadal mi nie wychodzi chyba ze zle rozumuje probojac to rozwiazac poprzez podzielenie
2 lip 00:13
Mila:
Rozważ dwa podciągi :
dla n− nieparzystego
| | −1 | |
a1,a3,... zbadaj monotoniczność ciągu |
| |
| | 3n+2 | |
dla n− parzystego
| | 1 | |
a2,a4 ,... zbadaj monotoniczność ciągu |
| |
| | 3n+2 | |
stąd ustalisz kresy.
ciąg jest zbieżny do 0.
Co masz w odpowiedzi?
2 lip 00:32
kali: W odpowiedzi jest infA = −1/5 supA = 1/8
2 lip 00:34
Mila:
No i tak wychodzi.
a1=...
a2=..
2 lip 00:36
kali: Sprobuje jakos do tego dojsc po twoich podpowiedziach i od razu dzieki
2 lip 00:39
kali: Juz zrozumialem dokladnie, dziekuje bardzo

a to co wyzej napisalas moze posluzyc za
uzasadnienie?
2 lip 00:44