pochodna
julek: pochodna funkcji ((ln(3x))tgx)
1 lip 21:31
julek: sory pochodna ((ln(3x))tgx)
1 lip 21:58
Mila:
y=(ln(3x))
tgx mozemy zapisać: [korzystamy z własności logarytmu e
ln(a)=a oraz
ln(a
n)=n*ln(a)]
y=e
ln(ln(3x))tgx⇔
y=e
tgx*ln(ln(3x))
y'=e
tgx*ln(ln(3x))*(tgx*ln(ln(3x))'=
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=(eln(ln(3x)))tgx*[ |
| *ln(ln(3x))+tgx* |
| * |
| *3]= |
| | cos2x | | ln(3x) | | 3x | |
| | ln(ln(3x)) | | tgx | |
=(ln(3x))tgx*[ |
| + |
| ] |
| | cos2x | | xln(3x) | |
1 lip 22:41
julek: wielkie dzieki

to moze jeszcze
Zbadac monotonicznosc i ograniczonosc ciagu o wyrazie ogólnym
1 lip 22:47
zawodus: A jakiś wkład własny?
1 lip 22:53
julek: w zadanie ktorego nie umiem zorbic, a zrobilam ok 10 innych. Nie prosze o pomoc w zadaniach
ktorych w ogole nie ruszylam. Dlugo myslalam i po prostu nic sensownego z tego nie wychodzi,
albo po prostu nie wiem jak sie zabrac zaten jeden czy drugi przyklad
2 lip 17:22