wykresy
tyu:
witam.
mam pytanie dotyczące rysowania wykresów
mam narysować y=I log3 (x−1) I +1
czy jest różnica jeśli najpierw zrobię y=If(x)I a potem przesunę o u=[1,0] albo zrobię to na
odwrót
Wiem, że w pewnych przekształceniach kolejność ma znaczenie. Chyba chodzi tu o
y=f(x) ==> y=−f(x) ====> a potem np Translacja u=[1,2]
to co innego niż
y=f(x) ==>Translacja u=[1,2] ==> y=−f(x)
zawodus:
1. log3(x−1) |f(x)|
2. |log3(x−1)| u=[0,1]
3. |log3(x−1)|+1
W tym przypadku nie będzie różnicy
Inny wzór końcowy otrzymasz jeśli zamienisz 2) i 3)