przestrzenie wektorowe
Vit: pomocy!
wyznacz bazę i wymiar podprzestrzeni V przestrzeni R4 określonej jako:
V = { (x,y,z,t) ∊ R4 : x+2y−z+t = x+y = z−y+t }
( określ najpierw zbiór generatorów V i zbadaj jego liniową niezależność )
wiem, że zbiór generatorów podprzestrzeni to wektory (liniowo niezależne?) rozpinające tę
przestrzeń, ale jak je wyznaczyć?
1 lip 19:28
WueR:
Baza to zbior o minimalnej ilosci wektorow generujacych dana przestrzen. Jesli wiec wezmiemy
zbior o wiekszej ilosci wektorow generujacych dana przestrzen, to liniowo niezalezne one nie
beda. Zbior generatorow danej przestrzeni jest wiec zbiorem wektorow liniowo niezaleznych
tylko wtedy, gdy jest on jednoczesnie baza danej przestrzeni [wszystkie bazy danej przestrzeni
sa tej samej mocy].
1 lip 19:33
WueR:
By znalezc generatory to najsampierw trzeba rozwiazac uklad rownan z warunku naszej
przestrzeni.
1 lip 19:35
Vit:
{ y = 2t − x
{ z = 3t − x
(x,y,z,t) = (x, 2t−x, 3t−x, t)
x(1,−1,−1,0) + t(0,2,3,1)
teraz sprawdzić ich liniową niezależność?
1 lip 19:54
Vit: Może zapytam tak:
Czym się różni baza podprzestrzeni od zbioru generatorów podprzestrzeni?
Obliczyłam już, że wektory (1,−1,−1,0) i (0,2,3,1) są liniowo niezależne, więc na pewno tworzą
bazę podprzestrzeni V, ale czy są również jej generatorami? Czy bazę przestrzeni n−wymiarowej
może tworzyć mniej niż 'n' lub więcej niż 'n' wektorów liniowo niezależnych?
2 lip 02:25
MQ:
Ad 1. Zbiór generatorów jest bazą tylko wtedy, gdy jego elementy są liniowo niezależne.
ad. 2. Bazę przestrzeni n−wymiarowej tworzy n wektorów liniowo niezależnych (ani mniej, ani
więcej).
2 lip 09:55
WueR:
"wektory..., wiec na pewno tworza baze podprzestrzeni V, ale czy sa rowniez jej generatorami"?
No to juz wystarczy zajrzec do definicji bazy i spostrzec, ze jeden z warunkow mowi, ze baza to
zbior wlasnie generujacy dana przestrzen, wiec nie ma mozliwosci, zeby wektory nalezace do
bazy nie generowaly tej przestrzeni (bo inaczej nie bylyby baza).
2 lip 10:16