Wyznaczyć wartość oczekiwaną
Pitek: Dla zmiennej losowej ciągłej X, o wartościach z przedziału [2,4], funckja gęstości
prawdpodobieństwa jest dana wzorem (f(x)=c*x, gdzie c jest pewną stałą. Wyznacz wartość
oczekiwaną E[X] zmiennej losowej.
Problemem jest to, że z tego zakresu materiału nic nie umiem
1 lip 16:59
Pitek: Jedyne co udało mi się do tej pory ustalić, to że liczymy z tego:
∫xcxdx od 2 do 4. Ale nie jestem tego pewien
1 lip 17:32
oh no: po pierwsze policz dystrybuantę −> całka oznaczona z f(x) musi być równa jeden
stąd masz parametr c
następnie wartość oczekiwana −> całka oznaczona z x * f(x)
1 lip 17:45
Pitek: Całka oznaczona zawsze w przedziale od 2 do 4?
Czyli liczę całkę ∫cxdx=1 więc c=1/6?
Więc E[X]=∫xcxdx od 2 do 4 czyli E[X]=28/9?
1 lip 21:23