Funkcje wymierne
ggg: Potrzebuję pomocy z tym zadaniem, a mianowicie nie tyle co z zadaniem, a z jego częścią.
Nie umiem podać przedziałów monotoniczności tych funkcji. Proszę o wytłumaczenie i zrobienie po
kolei np. jednej funkcji, a drugą postaram się zrobić analogicznie. A razie problemów zwrócę
się o pomoc...
Podaj przedzialy monotoniczności tych funkcji :
| | −3x2 − 10x +9 | |
g(x)= |
| |
| | x2 + 2x − 3 | |
Janek191:
| | x2 + x + 1 | |
f(x) = |
| ; x ≠ − 1 |
| | x + 1 | |
Liczymy pochodną
| | (2x + 1)*( x + 1) − ( x2 + x + 1)*1 | |
f '(x) = |
| = |
| | ( x + 1)2 | |
| | 2 x2 + 2x + x + 1 − x2 − x − 1 | | x2 + 2x | |
= |
| = |
| |
| | ( x + 1)2 | | ( x + 1)2 | |
f '(x) > 0 ⇔ x
2 + 2x = x*( x + 2) >0 ⇔ x ∊ ( −
∞ ; − 2 ) ∪ ( 0 ; +
∞ )
Funkcja rośnie w ( −
∞ ; − 2) ∪ ( 0 : +
∞),
a maleje w ( − 2; − 1) ∪ ( − 1; 0 )
Bogdan:

x ≠ −1
Nie stosuje się znaku sumy zbiorów ∪ w zapisie monotoniczności funkcji, bo zapis z takim
znakiem może być błędny.
Np. w tym
Janek 191 zapisał: funkcja maleje w (−
∞, −2)∪(0, +
∞).
Sprawdzamy to stwierdzenie zgodnie z definicją funkcji malejącej w określonym zbiorze.
| | 3 | |
Weźmy x1 = − |
| , x2 = 0, mamy tu x2 − x1 > 0 |
| | 2 | |
Zgodnie z definicją, funkcja jest malejąca w podanym przedziale, tu w (−
∞, −2)∪(0, +
∞),
wtedy gdy dla dowolnych wartości x
1, x
2 z tego przedziału zachodzi f(x
2) − f(x
1) < 0.
| | 3 | | 7 | | 3 | |
f(x1) = f( |
| ) = − |
| , f(x2) = f(0) = 1, f(x2) − f(x1) = 1 − (− |
| ) > 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
co sugeruje, że funkcja jest rosnąca, a tak tu nie jest.
Zapis f maleje w (−
∞; −2) i w (0; +
∞) też nie jest poprawny, spójnik
i oznacza część
wspólną zbiorów.
Poprawny zapis to: funkcja maleje w (−
∞, −2), (0, +
∞).