Wypisz wszystkie elementy zbioru
damianeqe: Wypisz wszystkie elementy zbioru:
{(x,y,z)∊(1,3,5)x(0,1,2)x(a,b) : |x−y|≤1⋀y≥x
Proszę o pomoc
1 lip 16:02
Janek191:
I x − y I ≤ 1 ⋀ y ≥ x
x = 1 y = 1
x = 1 y = 2
z = a lub z = b
więc
( 1,1,a),( 1,1,b), ( 1,2,a),( 1,2,b)
1 lip 16:22
Janek191:
I x − y I ≤ 1 ⋀ y ≥ x
x = 1 y = 1
x = 1 y = 2
z = a lub z = b
więc
( 1,1,a),( 1,1,b), ( 1,2,a),( 1,2,b)
1 lip 16:23
damianeqe: Dzięki za pomoc, jeszcze mam problem z takim przykładem:
{(x,y,z,r)∊{0,1}4 : x= max:{y,r} y=min{x,z}}
2 lip 11:07