Oblicz objętość obszaru określonego warunkami
Suri: Mógłby ktoś objaśnić to zadanie?
Oblicz objętość obszaru określonego warunkami:
√x2+y2≤ z ≤1 oraz x2+y2≤1
1 lip 15:38
Krzysiek: przejdź na współrzędne biegunowe granice całkowania dla 'z' masz dane
r∊[0,1]
φ∊[0,2π]
1 lip 15:47
Suri: A mógłbyś wyjaśnić krok po kroku?
1 lip 15:48
Krzysiek: a wiesz co przedstawia wykres:
z=
√x2+y2 ?
Nawet z całek nie trzeba korzystać

Najłatwiej narysować tą figurą przechodząc na współrzędne biegunowe
i narysować funkcję: z=r a potem obrócić tą prostą wokół osi OZ.
Z drugiego warunku: x
2+y
2≤1 przechodząc na współrzędne biegunowe promień łatwo wyliczysz. A
na kąt nie ma żadnego ograniczenia czyli r∊[0,2π]
1 lip 15:52
Suri: dalej nic nie czaję

Poproszę jednak rozwiązanie krok po kroku z wyjaśnieniem.
1 lip 16:13
Krzysiek: narysować na płaszczyźnie prostą y=x a później tą prostą obrócić wokół osi OY nie umiesz?
Jak już wyżej napisałem jak to narysujesz to zadanie jest na poziomie gimnazjum
1 lip 16:16
Suri: Czyli tylko pierwszy warunek określa objętość bryły? Mnie tylko zastanawia jak przejść na
współrzędne biegunowe w tym przypadku i jak będzie sama całka wyglądała.
1 lip 16:51
o nie: przechodzisz na współrzędne biegunowe podstawiając r
2 = x
2 + y
2,
dlatego Krzyśkowi wyszło r ∊[0,1]
na kąt nie ma ograniczenia − [0,2π]
a jak chcesz całkowo, to na 'z' masz ograniczenie od r do 1.
więc masz całkę potrójną po wysokości, kącie i promieniu ( wsp. walcowe )
mam nadzieję że nie pomieszałem niczego
1 lip 18:04