równanie różniczkowe
ik: bardzo proszę o rozwiązanie równania różniczkowego:
y'=y2/(x2+1)
1 lip 11:43
J:
| dy | | dx | |
| = |
| ..... zmienne rozdzielone |
| y2 | | x2 + 1 | |
1 lip 11:48
pigor: ...,
| | y2 | | dy | | y2 | | dy | | dx | |
y'= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| − |
| | x2+1 | | dx | | x2+1 | | dy2 | | x2+1 | |
| | dy | | dx | |
− równanie o rozdzielonych zmiennych ⇒ ∫ |
| = ∫ |
| ⇔ |
| | dy2 | | x2+1 | |
| | 1 | | C | |
⇔ ∫y−2dy= arctgx ⇒ − |
| = arctgx ⇒ y= − |
| uzmiennij stałą C itd. |
| | y | | arctgx | |
1 lip 11:52
ik: a mógłby ktoś rozwiązać do końca? ponieważ właśnie tą metodą rozwiązywałam zadanie, a okazało
się źle. chciałabym wiedzieć czy o czymś nie zapomniałam
1 lip 11:53
ik: o super, dziekuję
1 lip 11:53
ik: a czemu C jest w liczniku? jak uzmiennić tutaj stałą?
1 lip 11:59
J: A po co uzmienniać stałą?
1 lip 12:04
ik: pigor tak napisał, dla mnie to niezrozumiałe dlatego pytam
czyli ostateczny wynik to y= − C/arctgx ?
zastanawia mnie jeszcze to C w liczniku, nie powinno być po prostu +C?
1 lip 12:07
1 lip 12:26
ik: a czy jakieś założenia są potrzebne? czy cokolwiek innego?
bo dokładnie tak samo rozwiązałam to zadanie i nie dostałam zaliczenia
1 lip 13:10
J: No to może tak....
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| = arctgx + C1 ⇔ |
| = − arctgx + C ⇔ y = |
| |
| | y | | y | | arctgx + C | |
1 lip 13:23
J: | | 1 | |
...jeszcze minus przed całością: y = − |
| |
| | arctgx + C | |
1 lip 13:52