algebra, płaszczyzny
Kali: Wyznacz równanie ogólne płaszczyzny π przechodzącej przez punkty A(3,−1,4) i B(4,−2,0), która
jest prostopadła do płaszczyzny y0z układu współrzędnych.
1 lip 10:42
wredulus_pospolitus:
1)
wyznacz wektor normalny płaszczyzny y0z
2)
wyznacz współrzędne punktu C, tak aby wektor AC był równoległy do wektora normalnego z (1)
3)
znasz trzy punkty ... wyznaczasz równanie płaszczyzny
4)
koooooniec
1 lip 10:51
Vit: 1) wektor normalny płaszczyzny y0z można opisać wzorem [ x, 0 ,0 ], gdzie x to dowolna liczba
wybieram n = [ 2 , 0 , 0 ]
2) A(3, −1, 4), współrzędne punktu C(x,y,z), wektor AC=(x−3,y+1,z−4)
3) aby wektory n i AC były równoległe musi zachodzić równość
Wychodzi mi, że:
x = 3
y = −1
z = 4
czyli punkt A... coś tu nie gra?
wyrysowałam to sobie na układzie i doszłam do wniosku, że jeśli wektor AC ma być równocześnie
prostopadły do płaszczyzny y0z i równoległy do płaszczyzny π (wektor AC de facto leży na tej
płaszczyźnie), to współrzędne 'y' i 'z' punktu C muszą być takie same jak w punkcie A (oba
punkty muszą leżeć na jednej prostej równoległej względem osi ox), natomiast współrzędna x
może być dowolna (prócz 3). tak przynajmniej sądzę...
2 lip 03:12
AS: Równanie płaszczyzny przez punkty A(3,−1,4),B(4,−2,0),C(2,0,0)
po wyliczeniu daje mi wynik x + y − 2 = 0
2 lip 09:22