kombinatoryka
karol: Ile liczb trzycyfrowych ze zb {100,101,...999} ma co najmniej jedną z cyfr równą 6 lub co
najmniej z cyfr równą 3?
Czy mógłbym prosić o jakąś wskazówkę jak to rozwiązać ?
1 lip 01:47
zawodus: Policz sobie jak często cyfra 6 występuje w zapisie tej liczby itd.
Skorzystaj potem ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń
1 lip 08:33
J:
6xx.... 9*9 = 81
x6x.....8*9 = 72
xx6.....8*9 = 72
66x..... = 9
6x6..... = 9
x66..... = 8
666.... = 1
.... to samo dla trójki i dodaj wyniki.
1 lip 09:01
Mila:
A− w liczbie trzycyfrowej występuje co najmniej jedna cyfra 6 lub co najmniej jedna cyfra 3
A'−w liczbie trzycyfrowej nie występuje cyfra 6 i nie występuje cyfra 3.
|A'|=7*8*8
|A|=900−7*64
1 lip 18:10