matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ask
el r. :
takie coś
cosx
jeżeli ctgx =
sinx
sinx
i jeżeli tgx =
cosx
mamy :
sinx
tgx =
/ * cosx
cosx
tgx*cosx = sinx
cosx
ctgx =
= ( wstawiam za sinx = tgx*cosx, skracam cosx z cosx )
tgx*cosx
no i mam
1
ctgx =
tgx
a teraz, gdy wpisuje na klawiaturze kalkulatora tan 60 = 1,73 gdy wpisuje ctg 60 = 1/tan 60 = 0,57 niby okey
3
√
3
ale jak każdy chyba wie, że ctg 60 to także
=0,48
3
czyli ostatecznie mamy ctg60 = 0,57 v 0,48 może ktoś mnie uświadomić v wyprowadzić mnie z tego myślenia
30 cze 23:40
Metis:
Przybliżenie pierwiastka 3−stopnia z 3 ?
30 cze 23:44
jakubs:
√
3
ctg60
o
=
3
√
3
≠
3
√
3
30 cze 23:44
Metis:
Masz odpowiedź
30 cze 23:45
el r. :
brak komentarza ..... nie wiem skąd mi się wziął ten trzeci stopień .... dziękuję , przepraszam że zaśmieciłem Wasze forum .....
30 cze 23:47
jakubs:
30 cze 23:47