Rachunek prawdopodobieństwa dystrybuanta
fizyk: Wyznaczyć i narysować dystrybuantę zmiennej losowej X o rozkładzie
f(x)= (v+1)/xv+2 −>dla x >1 oraz 0 dla x <1
30 cze 23:07
Godzio:
A co to jest dystrybuanta?
30 cze 23:08
fizyk: funkcja wyznaczająca rozkład prawdopodobieństwa
30 cze 23:10
Godzio:
No a jaki ma związek z gęstością?
30 cze 23:11
Maslanek: Co to jest to v?
30 cze 23:11
fizyk: v to pewnie jakiś parametr
30 cze 23:12
Godzio:
| | v + 1 | | 1 | |
F(x) = ∫x−∞f(t)dt = ∫1x |
| dt = (v + 1) * (− |
| )|1x = |
| | tv + 2 | | tv + 1(v + 1) | |
30 cze 23:15
fizyk: Jeżeli f jest gęstością pewnej dystrybuanty, to całka z f po całej prostej wynosi 1.
30 cze 23:15
fizyk: Do tego również doszedłem i teraz nie wiem jak narysować tą dystrybuantę bo jest ona w
zależności od v
30 cze 23:16
Godzio:
v = −4
v = −3
v = −2
v = −1
v = 0
v = 1
v = 2
30 cze 23:22
fizyk: Dzięki,
Trochę głupie to zadanie w szczególności że było na kolokwium
30 cze 23:27
Godzio:
Przykładowe wykresy, myślę, że 3 − 4 by starczyły, żeby pokazać jak dla różnych v dystrybuanta
się zachowuje
30 cze 23:29
Maslanek: Funkcja f jest funkcją gęstości dla v+1>0 ⇒ v>−1.
30 cze 23:46