infa czy ele3
albertqwert: Cześć, w tym roku pisałem maturę i poszła mi całkiem dobrze. Zastanawiam się nad kierunkiem
elektronika, studiował ktoś z was? Myślę również nad infą. Jaką politechnikę polecacie?
Myślałem o pwr l, pw, lublin agh i uj. Nie bardzo wiem, czy elektronika będzie bardziej
odpowiednia niz infa.
30 cze 22:59
Nieuchwytny: Jest sporo informacji w sieci na temat elektroniki, jednak większość opinii jest raczej
negatywna. Taniej sprowadzić płytkę z chin niż zatrudniać pracownika. Ale jak Ciebie to
interesuje, pasjonuje to będziesz miał robotę.
Jaki miałeś wynik ?
30 cze 23:01
jakubs: UJ nie uczy elektroniki

Idź studiować, to co lubisz, żebyś nie musiał się męczyć przez te kilka lat.
30 cze 23:03
Basiek: Jeśli wiesz, że od tego nie umrzesz, wytrzymasz, białko w czaszce się nie zetnie, no i się
dostaniesz, to idź na informatykę.
30 cze 23:05
albertqwert: liczylem i dostane sie bez wiekszych problem, a elektronike konczylem w technikum, ale nie moge
nic wiecej na ten temat powiedziec, bo to tylko szkola srednia, a mam namysli poziom
akademicki.'
drugi problemem jest wybor miasta, po agh podobno calkiem dobre jest. co prawda nie znam sie,
tylko tak slyszalem
30 cze 23:24
jakubs: Wymienione przez Ciebie, są najlepszymi uczelniami w naszym pięknym kraju. Moja rada jest taka,
żebyś przeglądnął programy studiów i wybrał odpowiedni dla siebie.
30 cze 23:27
albertqwert: jak myslisz? w dobie eksportu chinskich uslug, a przede wszystkim branzy elektronicznej, warto
studiowac elektronike? program obu kierunkow jest podobny? z tego co czytalem, to na pierwszym
roku przynajmniej. jakie są wedlug waszych doświadczeń plusy i minusy tych kierunków? I
30 cze 23:38
jakubs: Ja jestem tegorocznym maturzystą

Na pierwszym roku jest podobnie, bo matematyka i fizyka głównie, ale później elektronika i
informatyka się sporo różnią, na informatyce będziesz miał sporo programowania, sieci, bazy
danych, a na elektronice, teorie sygnałów, teorie obwodów itd.
Najlepiej zobacz sobie na te programy to zobaczysz różnicę. Jeżeli kręci Cie elektronika to idź
ją studiować. Jak będziesz w czymś dobry to pracę spokojnie znajdziesz.
30 cze 23:42
albertqwert: widze, ze masz spore pojecie na temat tych kierunkow, na co sie wybierasz?
30 cze 23:49
jakubs: Na informatykę
1 lip 00:04
albertqwert: gdzie?
1 lip 00:05
jakubs: AGH WFiIS, albo TCS na UJ.
1 lip 00:11
albertqwert: no to powodzenia, ja jeszcze nie wiem co bede robil, ale na dniach podejme decyzje
1 lip 00:14
jakubs: Na spokojnie się zastanów. Rób to co lubisz, szkoda się uczyć tyle lat, żeby później się
męczyć.
1 lip 00:18