Funkcja uwikłana
Suzi: Sprawdź czy podane równanie określa funkcję uwikłaną y=y(x) spełniającą warunek y(x zero) = y
zero.
Jeżeli tak, to oblicz pochodną tej funkcji w punkcie .
y3 + 2xy +x4 − 4 = 0, y(1)=1
nakreśliłby ktoś schemat postępowania chociaż ?
30 cze 20:01
Suzi: pomoże ktoś ?
30 cze 20:18
pigor: ..., obliczę ci pochodną y'(x) i y'(1), otóż
y3+2xy+x4−4=0 ⇒ 3y
2y'+2(1*y+xy')+4x
3−0=0 ⇔ 3y
2y'+2y+2xy'+4x
3=0 ⇔
| | −2y−4x3 | |
⇔ y'(3y2+2x)= −2y−4x3 ⇒ y' (x) = |
| − szukany wzór pochodnej |
| | 3y2+2x | |
danej funkcji uwikłanej, przy czym
| | −2*1−4*13 | | −2−4 | | −6 | |
y'(1)= |
| = |
| = |
| ... |
| | 3*12+2*1 | | 3+2 | | 5 | |
30 cze 21:58