Układy równań liniowych
marcin: Jaki to będzie układ równań?
oznaczony, nieoznaczony, sprzeczny czy jednorodny i dlaczego.
wyznacznik macierzy jest równy 0
a po przekształceniu w macierz schodkową w metodzie gaussa wychodzi wiersz zerowy i nie wiem
jak to dalej pchnąć.
30 cze 19:08
razor: pomnóż pierwsze równanie razy −2 i otrzymasz drugie, układ nieoznaczony
30 cze 19:23
Bogdan:
W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0 to układ jest ...
Ponadto od razu widać, że równania pokrywają się (trzeba podzielić drugie równanie obustronnie
przez −2)
30 cze 19:23
marcin: ogromne dzięki
30 cze 19:49