rozwiąż nierówność
nika: a.
|x2−6x|≤2x
b.
3/x ≤x
30 cze 17:33
nika:
30 cze 17:33
30 cze 17:35
Kaja: zał. x≠0
x*(3−x
2)≤0
x(
√3−x)(
√3+x)≤0
x∊<−
√3;0)∪<
√3;+
∞)
30 cze 17:41
Kaja: a) rozpatrz sobie tą nierówność w odpowiednich przedziałach
30 cze 17:42
nika: stawiam piwo
30 cze 18:10
Mila:
|x2−6x|≤2x
1) 2x≥0⇔x≥0
D:
x≥0
2) |x2−6x|=x2−6x⇔x2−6x≥0⇔x≤0 lub x≥6
z(1) i (2) mamy x=0 lub x∊<6,∞)
wtedy mamy nierówność w dziedzinie: x=0 lub x∊<6,∞)
x2−6x≤2x⇔
x2−8x≤0⇔x=0 lub x∊<6,8>
3) |x2−6x|=−x2+6x dla x∊(0,6)
wtedy mamy nierówność:
−x2+6x≤2x
−x2+4x≤0⇔x(−x+4)≤0⇔x∊<4,6)
(2) i (3)
x=0 lub x∊<4,8>
30 cze 22:38
pigor: ... , a w ...

mojej szufladzie widzę to tak::
|x2−6x|≤ 2x ⇔ (|x
2−6x|≤ 2x i 2x< 0) v (|x
2−6x|≤ 2x i 2 ≥0) ⇔
⇔ x∊∅ v −2x≤ x
2−6x ≤2x /+6x i x≥0 ⇔
⇔ (4x≤ x
2 ≤ 8x i x=0) v (4x≤ x
2 ≤ 8x /:x i x >0) ⇔
⇔
x=0 v 4≤ x ≤8 ⇔
x∊{0} U [4;8] . ...
1 lip 11:28
pigor: ..., a b) np. tak :
3x ≤ x /*x i x≠0 ⇔ (3≤ x
2 i x>0) v (3 ≥x
2 i x<0) ⇔
⇔ (|x| ≥
√3 i x>0) v (|x|≤
√3 i x<0) ⇔
⇔
x ≥√3 v −√3≤ x< 0 ⇔
x∊[−√3;0) U [√3;+∞) . ...
1 lip 11:39
Random: b)
Mnóż po prostu przez coś zawsze dodatniego − x
2.
3x≤x
3
0≤x
3−3x
0≤x*(x−
√3)*(x+
√3)
Pamiętając o założeniach x≠0
odczytaj sobie miejsca zerowe ±
√3 i z resztą dasz sobie radę.
1 lip 13:07