das
undefined: Politechnika Warszawska....
Dlaczego język obcy ma takie małe znaczenie? Ja umiem język angielski bardzo dobrze. Wymagało i
wymaga to ode mnie dużo pracy. Więc dlaczego na PW wynik z matury trzeba zmniejszyć o jedną
czwartą. Czy tylko mi to przeszkadza?
To tak jakby ktoś mi zarządził, że każdy kto lubi język angielski musi pójść na filologie
angielką...
waga−> Mat=1, Fiz=1, Inf=0,5, Jo=0,25.
30 cze 16:34
karol: prosta odpowiedź:
studiujemy w Polsce i tyle w temacie

pozdrawiam
30 cze 16:43
Nieuchwytny: Bo to politechnika a nie szkoła językowa
30 cze 16:58
Piotr 10: Niestety. Ja zdawałem język angielski podstawowy, więc mam J0=0,125
30 cze 17:00
undefined: Nieuchwytny Widać po twojej maturze, że ciężko u ciebie z myśleniem.
30 cze 17:01
Piotr 10: Czemu najeżdzasz na niego ? U ciebie kolego też. Było wcześniej sprawdzić przelicznik, a nie
obudziłeś się teraz.
30 cze 17:02
undefined: To jest niesprawiedliwe. Przez takie sposoby liczenia punktów studenci ledwo angielski znają...
Rozumiem studia nie są dla mnie.
30 cze 17:03
Piotr 10: Ale zauważ, że na Wat−cie jest podobnie. Za roz max 20 pkt a za pods. max 10 pkt
30 cze 17:04
undefined: @Piotr 10 Bo odpowiedział tak jakby nie przeczytał do końca mojego pytania. " To tak jakby ktoś
mi zarządził, .że każdy kto lubi język angielski musi pójść na filologie
angielką..."
Ja nie uczyłem się pod tą waszą Maturke.
30 cze 17:07
undefined: Ok wszędzie jest tak samo. Piotr 10 idź poczytaj sobie sylabusy.
30 cze 17:08
Piotr 10: Takie życie. Na uczelniach najważniejsza jest matematyka potem dopiero dodatkowy przedmiot a na
samym końcu język obcy
30 cze 17:09
Metis: Tym swoim dobrze opanowanym językiem będziesz mógł się popisać w przyszłej pracy. Ewentualnie
idź na Oxford tam na pewno docenią twoje lingwistyczne umiejętności...
30 cze 17:11
undefined: Moje kraj uznał mnie za idiotę.
30 cze 17:13
jakubs: Na AGH 800/1000 pkt z matmy/fizyki lub innego przedmiotu i 200/1000 z j. obcego. Więc na AGH ma
dość spore znaczenie j. obcy.
30 cze 17:13
undefined: TEMAT ZAMKNIĘTY
30 cze 17:14
Nieuchwytny: A ja widzę że u Ciebie ciężko z poczuciem humoru. Niestety nie każdy jest geniuszem i spędza
pół życia na nauce. Jedyną politechniką gdzie angielski ma większe znaczenie to tylko chyba
AGH.
30 cze 17:14
Piotr 10: Na AGH jedna z osób ma 971/1000 pkt
30 cze 17:14
undefined: Dzięki jakubus.
30 cze 17:14
Piotr 10: i idzie na informatykę
30 cze 17:14
asdf: "Ja umiem język angielski bardzo dobrze. Wymagało i
wymaga to ode mnie dużo pracy. Więc dlaczego na PW wynik z matury trzeba zmniejszyć o jedną
czwartą." − HAHA

bo wlozyles w to duzo pracy, wiec wedlug Ciebie powinni dac wiecej? brawo!
bez odbioru
30 cze 18:23
fred: konkursy matematyczne biorą pod uwagę?
30 cze 18:27
o nie: na pw raczej nie ma nacisku na język. Co gorsza często każą ci się uczyć lepszego angielskiego
i drugiego języka równocześnie, co kończy się tym, że więcej ang. poznaje w publikacjach
naukowych, przy okazji znając niemiecki i francuski na tyle żeby znaleźć spożywczak. a
wymaganie, że trzeba umieć do końca studiów ang na poziomie B2 to śmiech na sali jak na 3cim
roku połowa literatury to artykuły z american journal of physics itp.
30 cze 18:34
Wila: a widziołeś sprawiedliwość w ty polsce ? tylko bul .....
30 cze 18:47
Mateusz: Jak słusznie ktos powyżej zauważył bo to jest politechnika a nie szkoła językowa i na niej są
kierunki techniczne więc z jakiej racji język obcy ma być brany pod uwagę jako nadrzędny? To
tak jakby na filologię polską brali matematykę pod uwagę zamiast języka polskiego czy historii
bo ktoś miał lepszy wynik z matematyki, zero logiki, prawda

?
30 cze 21:36
Metis: Racja @Mateusz
30 cze 21:43
fred: metis, gdzie się wybierasz? ja na uj, lub do wawy na info.
30 cze 22:10
Maslanek: Na Politechnice Łódzkiej też mnożnik x2. Matma x5, fizyka x3
30 cze 22:13
Metis: Fred przede mną jeszcze rok do wyboru uczelni

Ale na ide albo na PW MINI lub cos z infą albo UW Wydział Matematyki Inf i Mechaniki.
30 cze 23:36
undefined: Ok juz rozumiem. Angielski zawsze lubiłem i to jest dla mnie moge to wykorzystać albo i nie. Sa
ludzie ktorzy w ogole nie bedą korzystać z angielskiego lub nie w takim zaawansowanym stopniu.
Asdf kiedy pisalem ten post w ogole jeszcze nigdy nie wiedziałem co liczą na studia. To była
moja pierwsza reakcja...
W sumie czuje ze nie potrzebuje matury. Nie dlatego ze boje sie ze sie nie dostanę. ( jesli
chodzi o oceny to z mat mam 5 a z fiz 4// wiem to tylko oceny) tylko dlatego ze nic mnie nie
interesuje z tych kierunków. Kiedys gdy byłem młodszy myslalem o telekomunikacji ale teraz nic
mnie tam nie ciągnie. Mysle ze osoby idą na takie studia nie wiedząc jak bedą wyglądać po
prostu sa dobrzy z przedmiotów ścisłych i idą. Wiem ze to moze zapasjonowac i kto moze to
lubić ale juz znalazłem juz ta rzecz i chyba juz nic wiecej nie potrzebuje.
temat zamknięty nie pisac
1 lip 03:18
MQ: Ten angielski licealny nijak się ma do znajomości specjalistycznego języka w danej dziedzinie
nauki, czy techniki.
Opowiadała nam lektorka angielskiego na studiach, jak przygotowywała tekst na egzamin dla
doktoranta. Żeby go przetłumaczyć i zrozumieć, spędziła nad nim ze specjalistycznymi
słownikami 2 dni, a doktorant przetłumaczył go w biegu, bez zastanowienia.
Tym angielskim licealnym, to sobie możecie pogadać przy piwie w ogródku, ale na konferencji ani
me, ani be.
1 lip 09:58
undefined: MQ a skąd ty to możesz wiedzieć.
1 lip 12:27
asdf: co Ty gadasz MQ...jezyk to jezyk, undefined dopiero idzie na studia, a Ty mowisz o egzaminie
dla doktorata, brawo.
1 lip 14:47
asdf: doktoranta*
1 lip 14:51
lolo: język specjalistyczny, a język potoczny to różnica...
1 lip 14:58
Trivial: MQ, bardzo proszę nie uogólniać. Ja znałem już sporo języka specjalistycznego po liceum.
1 lip 16:50
daras: a ja popieram
MQ bo wiem ,że tak było i chyba jest? z autopsji
2 lip 10:29
daras: undefined ty już temat zamknąłeś
2 lip 10:31
...:
... i to jest nasze nieszczęście ... tacy "undefined"
Nie może toto pojąć rzeczy najprostszej... a maturę zdało.
Coś mu się zawsze należy a "oni" dziecku odbierają.
Ta uczelnia chce ludzi nie mających problemów z matematyką i fizyką ... to chyba proste.
Nie chce wywalać po pierwszym semestrze/roku "humanistów"
2 lip 10:53
MQ:
@undefined Z autopsji.
@asdf Chyba mnie nie zrozumiałeś. Ta pani była lektorką jęz. angielskiego, swobodnie się
nim posługującą. Doktorant znał ogólny jęz. angielski na poziomie zwykłego lektoratu dla
studentów fizyki, który zresztą prowadziła ta właśnie lektorka.
@Trivial Jakiego specjalistycznego i co to za liceum?
2 lip 11:45
o nie: fizyka PW twierdzi, że więcej się uczy z instrukcji do laborek niż z lektoratów, więc chyba
zgadzam się z MQ
2 lip 11:55
fx: Czymże jest słownictwo specjalistyczne? Proszę nie uogólniać.

...
2 lip 12:38
undefined: Napispaem przed chwila nie krótki tekst ale usunąłem go bo Szkoda Sensu.
2 lip 14:43
daras: ty jesteś bez sensu
2 lip 15:49
Trivial:
MQ, liceum dało mi jedynie bardzo dobre fundamenty. Wybrałem sobie profil z rozszerzonym
językiem angielskim, dzięki czemu naprawdę dużo się nauczyłem. Jeśli chodzi o język
specjalistyczny, to w głównej mierze jest to moja samodzielna praca. Chodzi o słówka związane
z IT (oprogramowanie, sprzęt, podstawy programowania, obsługa komputera). Jestem pewny, że nie
miałbym wielkich problemów z przetłumaczeniem umiarkowanie trudnego teksu.
Na studiach podszkoliłem głównie słownictwo związane z matematyką i innymi naukami ścisłymi
opartymi na niej − również sam, gdybym się nie zagapił mógłbym zdać egzamin końcowy bez
żadnych zajęć... W tym roku miałem przedmiot "angielski techniczny" − na wszystkich zajęciach
poznałem może ze 20 nowych słówek. Przynajmniej można było sobie pogadać po angielsku na
interesujące tematy.
fx, uszczególniłem.
undefined, "To jest niesprawiedliwe. Przez takie sposoby liczenia punktów studenci ledwo
angielski znają..." − Szczerze mówiąc to nie widzę związku. Czy tutaj zastosowany jest jakiś
szczególny rodzaj sprawiedliwości? Uczelnia powinna móc ustalać dowolne reguły rekrutacji (w
ramach rozsądku).
2 lip 16:15
Trivial: Poza tym na tym forum nie zamyka się tematów.
2 lip 16:22
undefined: napisałem juz wczesniej ze to była taka moja pierwsza reakcja na to mne przemyślana.
W sumie te 25 punktów to zawsze cos.
2 lip 20:28