Prosze o pomoc
lol2: pochodna z ln (cosx) to:
−sinx/cosx


?
30 cze 11:17
WueR:
30 cze 11:17
lol2: a pochodna z 1/cos2x to ile bedzie?
30 cze 11:20
J:
Wzór na pchodną ilorazu.
30 cze 11:22
lol2: obliczysz mi to? chiałbym zobaczyc jak to rozpisac
30 cze 11:24
30 cze 11:24
J:
| | −1*2cosx(−sinx) | |
= |
| = .... jak wyżej |
| | cos4x | |
30 cze 11:25
lol2: a nie minus na poczatku?
30 cze 11:26
lol2: ok juz kmnie
30 cze 11:26
J: −1(−sinx) = sinx
30 cze 11:26
Dziadek Mróz:
Prosty sposób:
y = ln(cos(x))
y = ln(u) u = cos(x)
| | 1 | |
y' = [ln(u)]' = |
| * u' = (1) ... |
| | u | |
u' = [cos(x)]' = −sin(x)
| | 1 | | sin(x) | |
... (1) = |
| * (−sin(x)) = − |
| = −tg(x) |
| | cos(x) | | cos(x) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = u
−2 u = cos(x)
y' = [u
−2]' = −2u
−3 * u' = (2) ...
u' = [cos(x)]' = −sin(x)
| | 2sin(x) | | 2sin(x) | |
... (2) = −2cos−3(x) * (−sin(x)) = |
| = |
| = |
| | cos3(x) | | cos(x)cos2(x) | |
30 cze 11:31
Dziadek Mróz:
Pochodna z y = x
2
y' = [x
2]' = 2x * x' = 2x * 1 = 2x
dlatego dla y = ln(u)
| | 1 | |
y' = [ln(u)]' = |
| * u' = ... |
| | u | |
30 cze 11:33
30 cze 11:36