Planimetria
Blue: Dany jest okrąg o promieniu 8. Cięciwa AB tego okręgu ma długość 4
√7 i przecina średnicę PQ
pod kątem prostym. Wyznacz sinus kąta ostrego czworokąta ABPQ i podaj przybliżoną miarę tego
kąta .
30 cze 10:20
wredulus_pospolitus:

chociaż rysunek został zrobiony

a sinus którego kąta tego czworokąta

ten czworokąt to jaka figura

Czego się składa

Znasz przekątne tego czworokąta, więc w
czym problem
30 cze 10:33
Blue: Zrobiłam rysunek, był jeszcze podpunkt a i go zrobiłam dobrze, ale nie wiem, jak wyliczyć tego
sinusa...Kąt ostry jest przy wierzchołku P czy tam Q(zależy jak kto sobie oznaczy). A figura
to deltoid of course
30 cze 10:43
Blue: Problem w tym, że mam tutaj dwa trójkąty prostokątne, ale żaden z nich nie ma kąta ostrego,
którego sinusa muszę wyliczyć. Te trójkąty mają tylko połowe tego kąta..
30 cze 10:45
Janek191:
2r = r + x + ( r − x) = ( r + x) + ( r − x)
Mamy( r + x)*( r − x) = ( 2
√7)
2 = 4*7 = 28
więc
( 8 + x)*( 8 − x) = 28
64 − x
2 = 28
x
2 = 64 − 28 = 36
x = 6
====
| | 2√7 | | 2√7 | | √7 | | 1 | |
tg α = |
| = |
| = |
| ⇒ tg2α = |
| |
| | r + x | | 14 | | 7 | | 7 | |
zatem
| | 2 tg α | | 2√77 | | √7 | |
tg β = tg 2α = |
| = |
| = |
| ≈ 0,8819 |
| | 1 − tg2α | | 1 − 17 | | 3 | |
β ≈ 41
o
30 cze 11:00
Janek191:

h = 2
√7
h
2 = ( r + x)*( r − x)
30 cze 11:13
Blue: Dzięki Janek , ale my mieliśmy wyliczyć sinusa. Ale to nie szkodzi, bo już rozumiem, zupełnie
zapomniałam o wzorze sin2α ^^
30 cze 11:14
Janek191:
| | √7 | |
tg β = |
| ⇒ b = √7 i a = 3 ⇒ c2 = a2 + b2 = 9 + 7 = 16 ⇒ c = 4 |
| | 3 | |
| | b | | √7 | |
sin β = |
| = |
| ≈ 0,6614 |
| | c | | 4 | |
β ≈ 41
o25'
30 cze 11:21
Janek191:
| | √7 | |
tg β = |
| ⇒ b = √7 i a = 3 ⇒ c2 = a2 + b2 = 9 + 7 = 16 ⇒ c = 4 |
| | 3 | |
| | b | | √7 | |
sin β = |
| = |
| ≈ 0,6614 |
| | c | | 4 | |
β ≈ 41
o25'
czworokąt ( deltoid) APBQ.
30 cze 11:23
Blue: Już nie musisz liczyć, zorientowałam się, jak to wyliczyć, gdy napisałeś wzór na tg2α i
przypomniałam sobie wtedy , że jest też sin2α

Dzięki za pomoc
30 cze 11:28
Bogdan:

Nie ma tu czworokąta ABPQ, ale jest AQBP (to istotna różnica).
| | 4√7 | |
W tym zadaniu nie ma co liczyć, stosujemy po prostu twierdzenie sinusów: |
| = 16, |
| | sinα | |
| | 4√7 | | 4 | |
stąd sinα = |
| = |
| |
| | 16 | | √7 | |
30 cze 11:31
pigor: ... lub jeśli
|∡APB|=α= ? , to ze wzor
ów na pole czworokąta
tu o prostopadłych przekątnych :
PB2sinα = 12*16*4√7 ⇒ (*)
PB2sinα = 32√7, gdzie np.
PB2= (8+6)
2+(2
√72= 14*14+4*7=
32*7 ⇒ 32*7sinα= 32
√7 ⇒ z (*)
sinα= 17√7 ≈ 0,3780 − szukany sinus kata ostrego , stąd
α ≈ 22o
lub
PB2= (8+2)
2+(2
√72= 4*25+4*7=
32*4 ⇒ 32*4sinα= 32
√7 ⇒
sinα= 14√7 ≈ 0,6614 − szukany sinus kata ostrego , stąd
α ≈ 41o .
30 cze 11:49
pigor: ..., tak tw. sinusów to jest to

w tym zadaniu,
| | √7 | |
ale miało być ...  sinα= |
| prawda ?Bogdanie |
| | 4 | |
30 cze 12:12
Blue: ja tam wolę wykorzystać wzór na sin2α
30 cze 12:13
Bogdan:
| | √7 | |
Tak pigor, oczywiście sinα = |
|  . |
| | 4 | |
Do
Blue − wyobraź sobie sytuację, w której dwóch kandydatów w procesie konkursowym
do zajęcia jakiegoś istotnego dla nich miejsca (np. posady albo miejsca na studiach na
obleganym kierunku) przedstawia swoje projekty. Osoba pierwsza prezentuje drogie
i czasochłonne rozwiązanie, osoba druga tanie i proste. Kto otrzyma wymarzone miejsce?
Po co wyznaczać sin2α, jeśli można od razu podać sinα.
30 cze 12:30
Blue: oj, Bogdan może i tak, ale oba sposoby są dobrze
30 cze 12:33
Blue: *dobre
30 cze 12:33
Bogdan:
Nieprawda, że oba sposoby są dobre.
Można dojechać z Warszawy do Gdańska przez Zakopane i też powiemy, że dojechaliśmy.
Dowolną drogę prawie każdy potrafi wskazać, ale najkrótszą i najprostszą już nie każdy.
30 cze 12:46