Proste i punkty
Powtórka: Dzien dobry . jestem na forum nowy wiec chcialbym sie przywitac .Mam takie dwa zadania
Zadanie nr 1.
A B i C sa punktami . Poszukaj o ile istnieja bledy w nastepujacych danych .
jesli bledow nie ma to rozsrzygnij (bez rysunku )czy punkty sa wspoliniowe czy nie sa
wspoliniowe .
AB BC CA
a) 2,5 3 0,5
b) 3 3 1,5
c) 3 2 6
d) 2,8 13,8 12
e) 1+3a 2+2a 5a(a>1
f) 4b 1+2b b(b>1)
g) 3+2b 4+5b 1+3b
Zadanie nr 2 .
Odleglosc punktow A,B rowna sie a (a>0)
| | 1 | |
Odleglosc punkty C od punktu A rowna sie |
| a. CO mozesz powqiedziec o odleglosci punktu C |
| | 4 | |
od punktu B jesli
a) Punkty A BC nie sa wspoliniowe
b) Punkt C lezy miedzy punktami A i B
c) Punkt A lezy miedzy punktami B i C .
Czy punkt B moze lezec miedzy punktami A i C ? dzieki
30 cze 10:14
wredulus_pospolitus:
zadanie 1:
krok 1: sprawdź nierówności: AB + BC ≥ CA , BC + CA ≥ AB , CA + AB ≥ BC
krok 2: jeżeli w kroku 1 wyjdzie gdzieś równość −−− masz współliniowość
krok 3: jeżeli w kroku 1 nie zajdzie chociaż jedna z nierówności, to masz sprzeczność (błędy)
30 cze 10:18
wredulus_pospolitus:
zadanie 2:
a) niekoniecznie
b) niekoniecznie
c) niekoniecznie
d) nie ... nie może (odległość AC jest mniejsza od AB ... więc B nie może leżeć pomiędzy A i C)
30 cze 10:20
Powtórka: dziekuje za odpowiedz
A do drugiego tez mozesz dac jakies wskazowki ?
30 cze 10:22
Powtórka: Powtorne dzieki .
Zaraz zabieram sie za liczenie
30 cze 10:23
wredulus_pospolitus:
a −−− odległość pomiędzy punktami A i B
czerwony okrąg oznacza miejsca gdzie może leżeć punkt C (w dowolnym miejscu, jeżeli nie ma
innych warunków, niż te zapisane tutaj w temacie).
30 cze 10:24
Powtórka: Do zadania nr 2 nie ma zapisanych innych warunkow oprocz tego ze a>0
Ten rysunek wiele wyjasnia .
30 cze 10:32
wredulus_pospolitus:

do zad 2 ... dopiero teraz odczytałem, ze ów podpunkty (tam gdzie napisałem wcześniej
'niekoniecznie') to są przypadki, które masz rozpatrywać
czyli będzie:
30 cze 10:36
Powtórka: dziekuje jeszce raz
teraz mam jescze pytanie do zadania nr 1
Lubie zadawac duzo pytan ale czy np w podpunkcie e) gdzie a>1 to mozemy przyjac rozne liczby
dla a np dla AB a= 2 dla BC a=4 i dla CA a=5 czy musi byc to a stale dla tych AB BC i CA
?
30 cze 10:46
wredulus_pospolitus:
nie nie ... to 'a' musi być takie samo dla wszystkich trzech odcinków
30 cze 11:07
Powtórka: Dobrze
30 cze 11:14