matematykaszkolna.pl
Proste i punkty Powtórka: Dzien dobry . jestem na forum nowy wiec chcialbym sie przywitac .Mam takie dwa zadania Zadanie nr 1. A B i C sa punktami . Poszukaj o ile istnieja bledy w nastepujacych danych . jesli bledow nie ma to rozsrzygnij (bez rysunku )czy punkty sa wspoliniowe czy nie sa wspoliniowe . AB BC CA a) 2,5 3 0,5 b) 3 3 1,5 c) 3 2 6 d) 2,8 13,8 12 e) 1+3a 2+2a 5a(a>1 f) 4b 1+2b b(b>1) g) 3+2b 4+5b 1+3b Zadanie nr 2 . Odleglosc punktow A,B rowna sie a (a>0)
 1 
Odleglosc punkty C od punktu A rowna sie

a. CO mozesz powqiedziec o odleglosci punktu C
 4 
od punktu B jesli a) Punkty A BC nie sa wspoliniowe b) Punkt C lezy miedzy punktami A i B c) Punkt A lezy miedzy punktami B i C . Czy punkt B moze lezec miedzy punktami A i C ? dzieki
30 cze 10:14
wredulus_pospolitus: zadanie 1: krok 1: sprawdź nierówności: AB + BC ≥ CA , BC + CA ≥ AB , CA + AB ≥ BC krok 2: jeżeli w kroku 1 wyjdzie gdzieś równość −−− masz współliniowość krok 3: jeżeli w kroku 1 nie zajdzie chociaż jedna z nierówności, to masz sprzeczność (błędy)
30 cze 10:18
wredulus_pospolitus: zadanie 2: a) niekoniecznie b) niekoniecznie c) niekoniecznie d) nie ... nie może (odległość AC jest mniejsza od AB ... więc B nie może leżeć pomiędzy A i C)
30 cze 10:20
Powtórka: dziekuje za odpowiedz A do drugiego tez mozesz dac jakies wskazowki ?
30 cze 10:22
Powtórka: Powtorne dzieki . Zaraz zabieram sie za liczenie
30 cze 10:23
wredulus_pospolitus: rysunek
 1 
x =

a
 4 
a −−− odległość pomiędzy punktami A i B czerwony okrąg oznacza miejsca gdzie może leżeć punkt C (w dowolnym miejscu, jeżeli nie ma innych warunków, niż te zapisane tutaj w temacie).
30 cze 10:24
Powtórka: Do zadania nr 2 nie ma zapisanych innych warunkow oprocz tego ze a>0 Ten rysunek wiele wyjasnia .
30 cze 10:32
wredulus_pospolitus: rysunek do zad 2 ... dopiero teraz odczytałem, ze ów podpunkty (tam gdzie napisałem wcześniej 'niekoniecznie') to są przypadki, które masz rozpatrywać czyli będzie:
30 cze 10:36
Powtórka: dziekuje jeszce raz teraz mam jescze pytanie do zadania nr 1 Lubie zadawac duzo pytan ale czy np w podpunkcie e) gdzie a>1 to mozemy przyjac rozne liczby dla a np dla AB a= 2 dla BC a=4 i dla CA a=5 czy musi byc to a stale dla tych AB BC i CA ?
30 cze 10:46
wredulus_pospolitus: nie nie ... to 'a' musi być takie samo dla wszystkich trzech odcinków
30 cze 11:07
Powtórka: Dobrzeemotka
30 cze 11:14