Obliczyc granicę finkcji
Agata: x→1
30 cze 10:07
wredulus_pospolitus:
| | 1−x | |
(1−x)tg(a) = |
| = ... de'Hostpitalem |
| | ctg(a) | |
30 cze 10:09
Agata: a nie można z symbolu nieoznaczonego 0*∞ coś kombinowac?
30 cze 10:11
WueR:
A co?
30 cze 10:21
Agata: Bo tak próbowałam to robić, ale nie wiem co potem z tym tangensem począć
30 cze 10:27
wredulus_pospolitus:
ale z jakim tangensem
30 cze 10:28
30 cze 10:30
Janek191:
@Agata
Zrób tak, jako rzecze wredulus
30 cze 10:33
Agata: Ok,ok
30 cze 10:33
pigor: ..., można bez reguły
H , ale dużo kombinowania
np. tak :
| | πx | | π | | πx | |
lim x→1 (1−x) tg |
| = lim x→1 (1−x) ctg( |
| − |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
= lim x→1 (1−x) ctg( |
| (1−x))= |
| | 2 | |
| | 2 | | | | π | |
= |
| lim x→1 |
| *cos( |
| (1−x))= |
| | π | | | | 2 | |
| | 2 | | 2 | |
= |
| * 1* cos0 = |
| − szukana granica . ... |
| | π | | π | |
30 cze 10:42
Agata: W takim razie zostanę przy tamtej metodzie, ale dzięki za pokazanie
30 cze 10:45