Liczba najmniejsza
Agata: Jaka liczba dodana w sumie ze swoją podwojoną odwrotnością jest najmniejsza?
Zna ktoś może jakiś patencik na to?
30 cze 08:30
Janek191:
Czy chodzi o liczbę dodatnią ?
30 cze 08:42
Janek191:
Czy początek zadania jest taki: Jaka liczba dodatnia w sumie ze swoją ...
Odp. x = 1
30 cze 08:46
Agata: Nie, po prostu jest jaka liczba dodana, nie ma określonego czy dodatnia czy nie
30 cze 08:47
Janek191:
Musi być dodatnia

, bo wtedy odp. byłaby −
∞
30 cze 08:49
Janek191:
Według mnie − jest źle przepisana treść zadania
30 cze 08:50
Janek191:
Jaki jest poziom − czy można stosować pochodne ?
30 cze 08:52
Agata: Takie dostałam zadanie na egzaminie, tak pochodne wchodzą w grę
30 cze 08:54
WueR:
No to problem sprowadza sie do znalezienia najmniejszej wartosci funkcji z postu o godz. 8:42.
30 cze 09:04
Janek191:
| | 2 | |
f(x) = x + |
| ; przy założeniu x > 0 |
| | x | |
| | 2 | | 2 | |
f'(x) = 1 − |
| = 0 ⇔ |
| = 1 ⇔ x = √2 |
| | x2 | | x2 | |
| | 4 | |
f " ( √2) = |
| = √2 > 0 − funkcja posiada minimum lokalne dla x0 = √2 |
| | 2 √2 | |
Odp.
√2
==========
| | 2 | |
Ta suma jest równa: √2 + |
| = √2 + √2 = 2√2 < 3 |
| | √2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dla Df = R \ { 0 } funkcja nie posiada najmniejszej wartości skończonej.
| | 2 | |
Wtedy mamy: − ∞ + |
| = − ∞ |
| | − ∞ | |
30 cze 09:08
Janek191:
30 cze 09:10
Janek191:
Ta półprosta po lewej stronie osi OY jest niepotrzebna ( jakoś tak narysowało się )
30 cze 09:13
Agata: Dziękuję bardzo!
30 cze 09:22
pigor: ...,
x+2x =
x2+
x2+
2x ≥ x2+2 i gdyby chodziło
o najmniejszą liczbę całkowitą dodatnią to
x=1. ...
30 cze 11:01
Janek191:
| | 2 | |
Dla x = 1 jest 1 + |
| = 1 + 2 = 3 > 2√2 |
| | 1 | |
| | 2 | |
Dla x = √2 jest √2 + |
| = √2 + √2 = 2√2 < 3 |
| | √2 | |
30 cze 11:07
pigor: ... , jaka liczba dodana w sumie ze swoją podwojoną
odwrotnością jest najmniejsza ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no tak sknociłem, więcj niech x>0, to
x+2x ≥ 2
√x*2x =
2√2,
gdzie równość zachodzi dla
x=√2 − szukana liczba . ...
30 cze 13:21