Podstawowa funkcja
mój: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie ze zbioru {−5,−4...,4,5} liczbę o 2 większą. Zapisz
wzór tej funkcji.
8 lis 15:13
Godzio: y=x+2 (x∊C ∧ x∊<−5,5>)
8 lis 15:18
mój: czyli, że y to te które sa w nawiasie, np. −5, −4, −3,...,1,2,3,4,5?
to wtedy x= −3 dla y= −5
TAK?
8 lis 15:36
mój: czyli, że y to te które sa w nawiasie, np. −5, −4, −3,...,1,2,3,4,5?
to wtedy x= −3 dla y= −5
TAK?
8 lis 15:36
Godzio: to co w nawiasie do dziedzinaczyli x
np x=−3 y=x+2 = −3+2 = −1
x=−3 y=−1
8 lis 15:41
mój: właśnie o to mi chodziło, dzięki za odp.
8 lis 15:42
AROB: Nie,
mój,podany zbiór liczb to są argumenty funkcji, czyli x. Po podstawieniu ich do
wzoru, obliczysz y.
Witaj
Godzio
8 lis 15:42
Godzio: Witaj
AROB
8 lis 16:17