zadanko
asd: Ciągłość funkcji:
f(x)= 1/x dla x∊(0,2]
e
x dla x∊[−2,0]
Czy funkcja jest ciągła w przedziale [−2,2]

Czy tutaj nalezy policzyć granice z
lim
x−>−2− =e
x i lim
x−>2+= 1/x

Czy funkcja jest różniczkowalna w punkcie x
0=0,bo ...
29 cze 23:48
Godzio: Chyba w 0 te granice, a nie w 2 i −2
29 cze 23:49
Godzio:
f(−2) = e
−2
Wartości istnieją, funkcja jest tam ciągła, interesuje nas tylko punkt x
0 = 0, dla którego:
f(0) = e
0 = 1
lim
x→0+f(x) = ... ⇒ nieciągła w 0 ? ⇒ nieciągła na odcinku
[−2,2] ?
29 cze 23:51
asd: No własnie nie .. tak przynajmniej mam

też mnie to zdziwiło
29 cze 23:52
Godzio:
Nie uważałeś na zajęciach
29 cze 23:56
asd: No prawdopodobnie tak

Czyli lim
x−>0− e
x=1
30 cze 00:00
asd: W końcu jak to jest z tą ciągłością ? Funkcja w punkcie [2,−2] jest ciągła bo wartości funkcji,
które nam wyszły mieszczą się w tym przedziale ?
30 cze 00:03
Godzio:
Funkcja nie jest ciągła, bo jak widać 1 ≠ ∞
30 cze 00:23
Godzio:
Nie patrzymy czy wartości się mieszczą, tylko czy granice lewo i prawostronne są sobie równe (w
punktach z tego przedziału). Często zdarza się, że wartość mamy zadaną i wtedy równość granic
nie starczy, muszą być równe właśnie tej wartości.
| | ⎧ | ax + b dla x > 0 | |
| np. f(x) = | ⎨ | 1 dla x = 0 |
|
| | ⎩ | bx + a dla x < 0 | |
No i tutaj granica prawo i lewostronna musi być równa 1
30 cze 00:25
asd: Dzięki
30 cze 00:36