A#9
Lukas:
A#9
Dane jest równanie drugiego stopnia z parametrem m: x
2+y
2 −2mx +2y+m+1=0.
a) Jaką figurę geometryczną opisuje to równanie w przypadku gdy m=1?
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie opisuje okrąg. Następnie wybierz
liczbę m, dla której prosta k:3x+4y+1=0 jest styczna do tego okręgu.
a) (x−1)
2+(y+1)
2=0
opisuje punkt ?
b) (x−m)
2+(y+1)
2=m
2−m
m
2−m>0
m∊(−
∞,0)suma(1,
∞)
|3m−3|=5m
2−5m
3m−3=5m
2−5m lub 3m−5=−5m
2+5m
ale nie zgadza się nic tutaj z odpowiedziami ?
29 cze 23:11
Lukas: ?
29 cze 23:52
Godzio:
| |3m − 3| | |
| = √m2 − m ( r2 = m2− m) |
| 5 | |
30 cze 00:00
Lukas:
Dzięki teraz już wychodzi poprawnie
30 cze 00:00
Godzio:
30 cze 00:26
Lukas:
ale jeszcze mam pytanie bo
| | 9 | |
a w odp mam tylko jedną podaną m=− |
| |
| | 34 | |
30 cze 00:27
Lukas: ?
30 cze 00:40
Godzio: Już moment
30 cze 00:49
Godzio:
| | 9 | |
Wychodzi m = 1 lub m = − |
| z tego, a co za tym idzie 1 odrzucamy bo nie należy do |
| | 16 | |
dziedziny, sprawdź rachunki i odpowiedź
30 cze 00:51
30 cze 00:52
jakubs: Oj nie odświeżyłem, a
Godzio już napisał
30 cze 00:52
Lukas:
ale jak ustalić tutaj dziedzinę ?
m2−m≠0 ?
30 cze 00:53
jakubs: No według mnie: m2−m>0
Bo liczba pod pierwiastkiem, nie może być mniejsza od 0.
30 cze 00:55
Lukas:
No własnie z czego tą dziedzine ustalić ?
30 cze 00:59
jakubs: Nie do końca rozumiem Twoje pytanie.
r2=m2−m
Tak więc r=√m2−m
m2−m≥0 i m≠0, bo to ma być okrąg ⇒ m2−m>0
m(m−1)>0
m∊(−∞,0)∪(1,+∞)
Według mnie tak powinno być, ale lepiej niech się ktoś inny wypowie.
30 cze 01:05
Godzio:
"i m ≠ 0" miało być "m2 − m ≠ 0"
To właśnie jest nasza dziedzina (początek podpunktu b) )
30 cze 01:12
Lukas:
m2−m≠0 Tylko to ?
m(m−1)≠0
m∊R\{0,1} ?
30 cze 01:13
Godzio:
Ja tylko poprawiłem, reszta była ok m2 − m > 0 −− z tego wyznaczać dziedzinę!
30 cze 01:20
Godzio:
Idę już spać, myślę, że sobie poradzisz. Dobranoc
30 cze 01:20
jakubs: Godzio poprawił w moim zapisie, bo oczywiście zrobiłem błąd

Również uciekam spać, bo już ciężko o trzeźwe myślenie.
Dobranoc
30 cze 01:25
Lukas:
Dziękuję. Dobranoc.
30 cze 01:26