Oblicz pole figury
labek: Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi y=x2, y=6−x2m x≥0
Ile Wam wychodzi?
29 cze 22:16
labek: bez tego m chciałem dać przecinek
y=x2, y=6−x2, x≥0
29 cze 22:17
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
29 cze 22:23
Mila:

x
2=6−x
2
2x
2=6
x
2=3
x=
√3 lub x=−
√3
| | 2 | |
P=0∫{√3(6−x2−x2) dx=0∫√3(6−2x2) dx=[6x− |
| x3]0√3= |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
= 6√3− |
| *(√3)3=6√3− |
| *3*√3=4√3 |
| | 3 | | 3 | |
29 cze 22:27
labek: Wielkie dzięki za pomoc.. zamiast
√3 podstawiałem 3.. I mi sie zerowało
29 cze 22:55
Mila:
29 cze 22:58