Układ równań
Krówka: Układ równań:
wylicz x i y.
29 cze 22:02
Krówka: problem w tym, że nie wiem czy moge mnożyć przez x, czy nie... chyba nie mogę... nie wiem juz
sam...
29 cze 22:03
Eta:
Sprawdź czy dobrze przepisałeś to zadanie?
29 cze 22:04
Krówka: Tak, dobrze. To była funkcja wielu zmiennych: f(x,y) = 1/2 * (lnx)2 + y2 − ln(xy)
Mam wyliczyć ekstrema funkcji.
Policzylem pochodne po x i y.
Wyszły takie jak zapisałem na górze.
29 cze 22:09
Krówka: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu, nie radzę sobie z tym a muszę je zrobić.
29 cze 22:12
Krówka: ktoś?
29 cze 22:18
Krówka: ktoś?
29 cze 22:21
Bogdan:
Są to dwa odrębne równania. Z pierwszego trzeba wyznaczyć x sprowadzając równanie
do postaci lnx = 1 i x≠0, a z drugiego y przekształcając równanie do postaci 2y2 = 1
i y≠0
29 cze 22:27
Krówka: lnx = 1 czyli e1 = x, czyli x = e
a drugie
2y2 = 1 czyli y2 = 1/2 czyli y = 1/2 lub y = −1/2?
29 cze 22:37
Bogdan:
y jeszcze raz
29 cze 22:39
Krówka: a, ja już śpie, lol, 1/4 i −1/4 XD
29 cze 22:43
Bogdan:
y jeszcze raz
29 cze 23:04
Krówka: 1/√2 i −1/√2
Nie wiem co ja tam robilem, jak nie robie na kartce to nie myślę
30 cze 09:26