blan
blan: podaj przykład przepisu funkcji f takiej że całka od 0 do 5 z f(x) =0 i całka 2 do 3 f(x)=−3
Prośze o pomoc
29 cze 21:43
Mila:
0∫
5f(x) dx=0
29 cze 21:57
blan: możesz wytumaczyc skąd tam do trzeciej i jedna druga
?
29 cze 23:25
Godzio:
3 jest dlatego, żeby funkcja była nieparzysta (tzn. f(−x) = −f(x) ) dzięki temu całka na
przedziale
[−a,a] dla a ≥ 0 jest równa 0. My chcemy, żeby przedział był [0,5] więc przesuwamy sobie o
| | 5 | |
|
| w prawo(to jest środek naszego przedziału). |
| | 2 | |
| 1 | |
| podejrzewam jest do drugiego warunku, aby całka na [2,3] była równa −3 (dowolna liczba |
| 2 | |
przed funkcją nie wpływa na wartość pierwszej całki).
29 cze 23:45
Mila:

f(x)=x
3 jest funkcją nieparzystą. (wykres symetryczny względem (0,0))
| | 5 | |
Przesunęłąm o wektor [ |
| ,0] wtedy jest wzór : |
| | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
g(x)=(x− |
| )3 wykres jest teraz symetryczny względem punktu( |
| ,0) |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| przed wzorem spłaszcza wykres. |
| 2 | |
29 cze 23:46