2 Zadania z prawdopodobieństwa
temporary: Ktoś,coś?
1. Obsługa zapytania wymaga działania dwóch serwerów. Jeżeli awaryjność serwerów jest 0.02 i
0.04 dla każdego systemu z osobna, jaka jest awaryjność całego systemu, przy założeniu
niezależności zdarzeń oraz założeniu, że jeżeli system pierwszy ulegnie awarii to
prawdopodobieństwo awarii systemu drugiego wzrasta (względem sytuacji bez awarii) dwukrotnie.
2. Na serwerze czas obliczeń dany jest rozkładem o gęstości f(t)=2αte−αt2 1(0;∞) (t).
Czasy obliczeń liczone są tylko dla zadań dłuższych od sekundy. Jak należy oszacować parametr
α jeżeli wiemy, że 1e zadań dla których znamy czas obliczeń liczy się dłużej niż 3
sekundy.
29 cze 20:27
temporary: Nikt nie jest na tyle odważny ?
29 cze 21:18
Ada: Albo to jest bardzo proste, albo ja się bardzo nie znam (co jest zresztą bardzo prawdopodobne)
1. Jeżeli urządzenie potrzebuje dwóch to takie jak suma prawdopodobieństw (bo z zadania wynika,
że są dwa serwery dwa muszą działać).
2. Czy nie wystarczy tej funkcji znormalizować
29 cze 21:34
temporary: Można by prosić jakieś rozwiązanie z komentarzem do 2 zadania?
29 cze 22:11
Ada: Nie umiesz normalizować funkcji gęstości prawdopodobieństwa

∫
0∞ 2αt e
−αt2 dt = 1
29 cze 22:12
temporary: Aaa, nigdy po prostu nie słyszałem, że ktoś to określał normalizowaniem
29 cze 22:19
Ada: Aha
29 cze 22:20
Trivial: Funkcja f(t) jest znormalizowanym rozkładem gęstości dla dowolnego α>0.
29 cze 22:33
Trivial:
A jeśli chodzi o zadanko pierwsze to jest bardzo dziwnie sformułowane (chodzi o te wzrosty
prawdopodobieństwa drugiej awarii). Bez uwzględniania tych wzrostów, prawdopodobieństwo awarii
wynosi: 1 − (1−0.02)*(1−0.04) = 5.92%
Z uwzględnianiem wzrostów będzie gorzej, gdyż kolejność w której psują się serwery ma
znaczenie.
29 cze 22:36
Ada:
| | 1 | |
No to kwantyl rzędu |
| jest równy 3. |
| | e | |
Ale ja się bardzo nie znam.
29 cze 22:37
Trivial:
Sposób na drugie zadanko, który ma szanse zadziałać.
Zmodyfikować rozkład f(t) tak, aby nie uwzględniał czasów < 1s.
| | ⎧ | βf(t) dla t > 1 | |
| f*(t) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 w przeciwnym razie | |
| | 1 | |
gdzie β = |
| = eα |
| | ∫1∞ f(t)dt | |
Obliczamy prawdopodobieństwo:
| | 1 | |
P[T > 3] = ∫3∞ βf(t)dt = βe−9α = e−8α =chcemy= |
| |
| | e | |
29 cze 22:53
Trivial:

A tutaj wykres gotowego rozkładu f.
29 cze 23:00
temporary: Merci
29 cze 23:03