Znaleźć o ile istnieją ekstrema lokale f-cji.
Daniej: Znaleźć o ile istnieją ekstrema lokale f−cji. BARDZO PILNE! Potrzebuje rozwiązania na wczoraj.
f(x,y) = 2x3−6x2−3y2+6xy−30y+18x−45
29 cze 20:19
29 cze 20:46
daras: nie mamy maszyny czasu
29 cze 20:49
Daniej: Notatki mam w zeszycie. Gdybym potrafił to rozwiązać to nie potrzebowałbym pomocy. Pomoże ktoś?
29 cze 20:59
WW: licz pochodne
29 cze 21:05
J: fx = 6x2 − 12x + 6y + 18
fy = −6y + 6x − 30 ..... dalej sam.
29 cze 21:10
Daniej: fxx=8x−12
fyy=−6
fxy=8
No i na tym moja wiedza się kończy, wiem ze trzeba stworzyc układ równań i przyrównać do zera,
ale tego i dalszej części już nie umiem.
29 cze 21:30
WW: 6x2−12x+6y+18=0
−6y + 6x − 30=0
−6y=−6x+30
6y=6x−30
6x2−12x+6x−30+18=0
6x2−6x−12=0
x=−1 v x=2
Dla x=−1
6y=6*(−1)−30
6y=−36
y=6
x=2
6y=6*2−30
6y=−18
y=−3
Dalej rób sam
29 cze 21:38