liczenie granicy
swordfish: Granica
Hej !

Powiedźcie mi jaki trick muszę zastosować żeby policzyć tę granicę:
| | 4n + 2n | | 22n + 2n | |
limn→∞ = |
| = limn→∞ |
| = ... |
| | 2n + 2n | | 2n + 2n | |
i co dalej?
29 cze 20:17
swordfish: poprawka !
ta granica to :
| | 4n+2n | |
limn→∞ |
|  ! |
| | 2n+ 4n | |
29 cze 20:18
Janek191:
lim an = + ∞
n → ∞
29 cze 20:21
sushi_ gg6397228:
podzielic licznik i mianownik przez przez "największą" liczbe, którą jest.....
29 cze 20:22
swordfish: 2n ?
l
29 cze 20:24
Janek191:
Przez 4n
29 cze 20:26
swordfish: | | | |
limn→∞ |
|  ? |
| | | |
nie widzę tego...
29 cze 20:33
razor: | | 1 | | 2n | | 4n | |
( |
| )n dąży do 0, lim |
| i |
| policz z de l'Hospitala |
| | 2 | | 4n | | 4n | |
29 cze 20:45
Mila:
Do ciągów nie stosujemy tej reguły.
29 cze 22:48
zombi: | | 4n | | n√4n | | 1 | |
n√ |
| = |
| → |
| . Stąd |
| | 4n | | 4 | | 4 | |
29 cze 23:07
zombi: A odpowiedź podał już Janek
29 cze 23:18