podajcie cześć rzeczywistą i urojoną
salieri:
(2−7i)*(3−2i)
_________ −3+2i
1+i
29 cze 19:33
Janek191:
| | ( 2 − 7i)*( 3 − 2i) | | 6 − 4i − 21 i + 14 i2 | |
z = |
| − 3 + 2 i = |
| − 3 + 2i = |
| | 1 + i | | 1 + i | |
| | −8 − 25 i | | ( − 8 − 25 i)*( 1 − i) | |
= |
| − 3 + 2i = |
| − 3 + 2 i = |
| | 1 + i | | ( 1 + i)*( 1 − i) | |
| | − 8 − 25 i + 8 i − 25 | | −33 − 17 i | |
= |
| − 3 + 2 i = |
| − 3 + 2i = |
| | 1 − i2 | | 2 | |
= −16,5 − 8,5 i − 3 + 2i = −19,5 − 6,5 i
więc
Re z = −19,5 Im z = − 6,5
======================
29 cze 19:59
salieri: przepraszam za błąd ale zamiast 7i powinno być i7
30 cze 17:27
Janek191:
i7 = i2*i2*i2*i = (−1)*(−1)*(−1)*i = − i
1 lip 08:33
Speaker: dzieki
1 lip 19:33