Zagadnienie Sturma-Liouville'a
Ada: Mam pytanie, do czego służy zagadnienie Sturma−Liouville'a

Znaczy mówili nam, że do szukania rozwiązań równań różniczkowych z warunkami brzegowymi, ale
np. takie równanie:
y''−y'+λy = 0 (*)
y(0) = 0 i y(π) = 0
najpierw zapisywaliśmy jako:
| d | |
| [e−2x y'] + e −2x λy = 0 |
| dx | |
a później i tak rozwiązywaliśmy równanie (*) w zależności od λ.
I nie rozumiem po co się tak bawić.
29 cze 18:59
Ada: Hmm... podbiję, może ktoś zauważy.
29 cze 22:02
MQ: Zagadnienie Sturma−Liouville'a do niczego nie służy.
Jest to po prostu pewien rodzaj równania różniczkowego liniowego II rzędu z zadanymi warunkami
brzegowymi.
Niektóre zagadnienia da się sprowadzić do zagadnienia Sturma−Liouville'a, dzięki czemu mamy
gotowe sposoby znalezienia nietrywialnego rozwiązania.
BTW, wydaje mi się, że w twoim przykładzie powinno być e−x
29 cze 23:42
Ada: Tak, źle przepisałam przykład. Do tego co tam jest napisane ma być e
−x.
Jeżeli chodzi o rozwiązanie, to chyba nie wiem o co chodzi z tymi gotowymi rozwiązaniami

My
jak mówię szukaliśmy równania charakterystycznego równania (*). Chodzi o funkcję Greena.
29 cze 23:46