kinia: w zadaniu nalezy wyznaczyć zbiór A ∩ B,gdzie AiB są podzbiorami R2 i:
A={(x,y)∈R2: y≥x2}
B={(x,y)∈R2: y+x2≤1} pogubiłam się już na początku, z wyprowadzaniem nierówności do
postaci (x-a)2+(y-b)2=r2
15 paź 13:07
b.: A dlaczego chcesz doprowadzić nierówność do takiej postaci?
NIe każda nierówność jest tej postaci...
Np. w A: y≥x2, czyli jest to zbiór punktów leżących na wykresie funkcji y=x2
i nad nim (y>x2).
Podobnie w B. Trzeba teraz wziąć część wspólną.
Można też od razu rozwiązywać układ nierówności y≥x2 oraz y+x2≤1.
15 paź 17:00