Całki
Damian: Witam, jak mogę sprawdzić czy ta całka jest zbieżna czy rozbieżna?
| | 5 | |
całka od dwóch ∫ do nieskończoności z : f(x) = |
| |
| | 4√x * (x+1) | |
Muszę użyć P testu lub/i Testu porównawczego
| | 1 | |
Próbowałem porównać z całką f(x) = |
| |
| | 4√x * (x) | |
Ale ta całka jest większa od tamtej, a P test z tej całki mówi że jest rozbieżna, czyli nic mi
to nie daje...
Potrzebuję pomocy ponieważ jestem w rogu i nie wiem co zrobić.
29 cze 18:10
Damian: Ktoś, proszę?
29 cze 18:24
Aga: Proste
29 cze 18:50
Damian: To może wytłumacz?
29 cze 18:59
Maslanek: A rozważyć szereg?
29 cze 19:08
Damian: miałem w treści użyć P testu albo testu porównawczego
29 cze 19:27
Damian: Nie wiem jak w polsce to sie nazywa w sumie, może przekręciłem nazwę, bo studiuje po angielsku,
u mnie to: P test and Comparison test.
29 cze 19:28
Damian: z ciekawosci, jak ciagiem to zrobic?
29 cze 19:31
MQ: | | 1 | |
P−test z całki: |
| "mówi", że jest zbieżna, bo p>1. |
| | 4√x*(x) | |
29 cze 19:54
Damian: | | 1 | |
Nie... Przecież w mianowniku x jest do potęgi |
| , czyli p<=1, czyli jest rozbieżna |
| | 2 | |
29 cze 20:04
MQ: Ale tam masz jeszcze *x
29 cze 20:08
MQ: Poza tym jakie x do 1/2?
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 4√x*x | | x1/4*x | | x5/4 | |
29 cze 20:12
Damian: aha, spoko, myslalem ze to sie dodaje jedynkę do samego licznika z jakiegoś powodu, dobra kurwa
powieście mnie, nie zasługuje na życie, kurwa.
29 cze 20:16
Damian: wtedy wyszło 1/4 + 1 (do licznika) 2/4 czyli 1/2
29 cze 20:17