wyznacz i narysuj dziedzinę funkcji
analiza: f(x,y)=ln[(x2+y2+2y)/(x+y)]
29 cze 17:53
Ada: to co pod logarytmem większe od zera
29 cze 18:04
analiza: wiem ale wlasnie nie moge tego rozwiazac
29 cze 18:05
Ada: A co zrobiłeś/aś
29 cze 18:11
ICSP: i oczywiście mianownik różny od 0
29 cze 18:16
analiza: staram się rozwiązać tą nierówność ale nie wiem jak... wiem że będzie to (x+y)(x
2+y
2+2y)>0
proszę tylko o małą wskazówkę jak z tym ruszyć do przodu bo nie mam pojęcia jak mam się za to
zabrać
29 cze 18:18
Ada:

x
2+y
2+2y = x
2+(y+1)
2−1
1.
y+x>0 i x
2+(y+1)
2−1>0
2.
y+x<0 i x
2+(y+1)
2−1<0
29 cze 18:36
analiza: dzieki

zapomnialam calkowicie o funkcji na kolo
29 cze 18:39
ICSP: prosta y = −x również powinna być narysowana linią przerywaną.
29 cze 18:43