wykresy funkcji
tyu:
czy funkcja y=log
3(−x) to funkcja y=log
3(x) przekształcona w powinowactwie prostokątnym o osi
OY i skali k=−1

Czyli y−ki są bez zmian, a "x" mnożę przez (−1)
29 cze 17:25
Piotr 10: Chyba tak. Ale pierwszy raz się spotykam z takim czymś.
Powinowactwo używałem jedynie do zapisu:, np
sin ( 2x ) itd.
Tutaj może lepiej tak: symetria względem osi OY
29 cze 17:27
tyu: okej. Dzięki. Właśnie sprawdzam w książce do czego można by przyporządkować te przekształcenie,
o którym piszę. Ale chyba symetria względem OY pasuje najlepiej.
29 cze 17:30
Piotr 10: Powinowactwo można zastosowac, np do tego
sin(2x)
y=sinx
| | 1 | |
Powinowactwo względem osi OY w skali k= |
| ⇒ sin ( 2x) |
| | 2 | |
II. 2sin(x)
Powinowactwo względem osi OX w skali k=2
29 cze 17:32
Piotr 10: W skrócie:
I. POY k=0,5
II POX k=2
29 cze 17:33
tyu: rozumiem
29 cze 17:34
Piotr 10: Widzę, że ambitnie podchodzisz do zadań. Oby tak dalej
29 cze 17:38
tyu: chcę zdać maturę z matmy
29 cze 17:56