...
Mati: Mamy dwie takie same sprężyny o różnych masach ciał na sprężynach, jaka będzie energia tych
sprężyn jeśli v=0 ?
Energia obu tych sprężyn będzie taka sama ?
29 cze 17:13
Mati: Czy energia sprężyny będzie większa na tej sprężynie na której zawieszone jest ciało o większej
masie ? F=−kx ⇔ ma=−kx ?
29 cze 17:47
Piotr 10: Ek=0
Ep max
29 cze 17:49
Piotr 10: Wyprowadz wzor na maksymalna energie potencjalna
29 cze 17:50
Maslanek: Owszem.
mg=kx
Sprężyny są jednakowe, więc k=const.
Stąd x
1<x
2 odpowiednio dla mas 1, 2.
29 cze 17:50
Piotr 10: No i już jest
29 cze 17:51
Maslanek: Na koniec tu oczywiście głupotę napisałem

Przynajmniej częściową.
Jeżeli ruch się nie odbywa, to bardzo fajnie, bo v=0 i powyższe równanie mg=kx jest prawdziwe.
Jeżeli natomiast się odbywa, to na pytanie nie można jednoznacznie odpowiedzieć?
x(t)=A*sin(w*t), gdzie w−częstość kołowa.
| | kA2 | |
Ep będzie wtedy równa Ec. Oraz Ep= |
| |
| | 2 | |
Jeżeli amplitudy obu ruchów będą równe, to również i energie sprężyn będą te same.
Więc jest taki szach mat
29 cze 18:06