Szereg
Kamil: | | 1 | | 1 | |
z I por. |
| sinx ≤ |
| − zbieżny |
| | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a z II por. [ |
| sinx]/[ |
| *x] = |
| − rozbieżny, które rozwiązanie jest dobre? |
| | x2 | | x2 | | x | |
29 cze 16:55
Maslanek: Co robisz w drugim przypadku?
Kryterium graniczne? Jeśli tak, to badany iloraz jest w granicy nieskończoności

Więc granica tego ilorazu jest równa 0.
29 cze 17:12
Marysia: Znaczy chciałem z II porównawczego wykazać:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
bo sinx/x = 1 i |
| / |
| = 1 a x* |
| = |
| i mam dwa różne rozwiązania. |
| | x2 | | x2 | | x2 | | x | |
29 cze 17:18
Maslanek: Nieprawda... Znalezienie błędu logicznego zajęło mi sporo czasu. W zasadzie dlatego, że nie
napisałeś tego tak jak powinieneś
Tyle na ten temat
29 cze 17:48
ICSP: Kryterium porównawczego w postaci granicznej można używać tylko dla szeregów o wyrazach
dodatnich. Tutaj psuje nam wszystko sinx
29 cze 18:12