)
Oblicz granice ciągów o wyrazie:
a) an= n − √n2 +6n −1 −n
b) an= √4n2 +9n −2 − 2n
| a2 − b2 | ||
b) Korzystamy z wzoru a − b = | ||
| a + b |
| 4n2+9n−2−4n2 | 9n−2 | |||
b)an= | = | = | ||
| √4n2+9n+2n | |n|√4+9/n−2/n2+2n |
| 9n−2 | 9 | ||
= | |||
| n(√4+9/n−2/n2+2) | 4 |
| 4n2 + 9n − 2 − 4n2 | ||
b) an = √4n2 + 9n − 2 − 2n = | = | |
| √4n2 + 9n −2 + 2n |
| 9n − 2 | ||
= | = ( dzielimy licznik i mianownik przez n ) | |
| √4n2 + 9n − 2 + 2n |
| 9 − 2n | ||
= | ||
| √ 4 + 9n − 2n2 + 2 |
| 9 − 0 | 9 | |||
lim an = | = | |||
| √ 4 + 0 − 0 + 2 | 4 |