Liczby zespolone w wielomianach
Happi: Liczba z=1+2i jest jednym z pierwiastków wielomianu:
W(z)=z5−z4+4z2+3z+5.
Mam wyznaczyć pozostałe pierwiastki tego wielomianu i podać nierozkładalne czynniki
rzeczywiste.
Nie wiem jak się za to zabrać..
29 cze 16:42
Maslanek: Podziel najpierw wielomian przez dwumian (z−(1+2i))
29 cze 17:13
Happi: właśnie chciałem tak zrobić ale to dzielenie przez dwumian taki rozwalony trochę mi nie
wychodzi.
29 cze 17:48
Mila:
Czy dobrze przepisałeś? Liczba (1+2i) nie jest pierwiastkiem tego wielomianu.
29 cze 20:29
Happi: Faktycznie, źle przepisałem

z
5−z
4+4z
3+4z
2+3z+5
1 lip 18:54
Vit: Wielomian jest stopnia piątego, więc ma (przynajmniej) pięć pierwiastków
Jeśli z1=1+2i jest pierwiastkiem tego wielomianu, to również liczba sprzężona do z1 jest
pierwiastkiem, czyli z2=1−2i.
Przemnóż (z−z1)*(z−z2)=(z−(1+2i))*(z−(1−2i)), wyjdzie ci pewien wielomian Q(z) drugiego
stopnia.
Podziel wielomian dany na początku przez Q(z), otrzymasz wielomian R(z) stopnia trzeciego,
znajdź jego pierwiastki.
Pierwiastkami wielomianu danego na początku są z1, z2 oraz trzy pieriastki wielomianu R(z).
Powinno wyjść:
z1= 1+2i
z2= 1−2i
z3= i
z4= (−i)
z5= (−1)
1 lip 19:37
zawodus: Vit wielomian stopnia 5 ma
co najwyżej 5 pierwiastków
1 lip 20:56