cztery zadania z fizyki :(
student: Zadania są strasznie trudne, może kogoś z Was nie przerosną, proszę o pomoc

1. Dwie grzałki o mocach P1=400W, P2=500W na napięciu U1=110V podłączono szeregowo. Jaki
opornik należy dołączyć szeregowo do grzałek żeby można je było bezpiecznie dołączyć do sieci
o U2=240V?
2. Z jaką prędkością v powinien wpaść elektron w jednorodne pole o indukcji B=1T, w
płaszczyźnie prostopadłej do linii siły tego pola, aby zaczął poruszać się w tym polu po
okręgu o promieniu równym podwojonemu promieniowi pierwszej orbity elektronu w atomie wodoru
R1=5,3*10
−11m
3. Elektron i proton rozproszony w zjawisku Comptona biegną pod takim samym kątem φ do kierunku
padania tego fotonu. Oblicz kąt φ jeżeli długość fali fotonu wzrosła o 50%.
4. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia cząstki w przedziale 0≤x≤
L3, jeżeli funkcja
falowa ma następującą postać:
y(x,t)=
√2Lsin(
3πLx)e
−i Eth−kreślone
przed sinusem jest pierwiastek z 2/L
29 cze 16:09
Piotr 10: 1 i 2 to chyba łatwe zadanka
29 cze 16:37
student: rozwiążesz?
29 cze 17:01
Student2: Podbijam, czy ktos moglby to rozwiazac?
29 cze 21:35
Ada: 3 i 4 też
3 to klasyczne podstaw do wzoru (chyba, że macie to wyprowadzić, ale tego pełno w internetach)
29 cze 21:42
Ada: 3. Zjawisko Comptona zachodzi w zasadzie tylko na swobodnych elektronach (albo jak foton ma na
tyle dużą energię, żeby wybić elektron i wtedy można go traktować jako swobodny), bo jądra
mają zbyt dużą masę w porównaniu do fotonu, żeby dało się coś zauważyć. Więc jak mają na myli
zjawisko Comptona na protonie i elektronie (czyli atomie wodoru) to mają na myśli te wzorki,
które się znajduje w internetach.
4. Masz już podaną funkcję falową. Co z tą funkcją musisz zrobić, żeby określała
prawdopodobieństwo
29 cze 22:07
student: podnieść do kwadratu?
29 cze 23:33
Ada: Nie, policzyć kwadrat modułu.
29 cze 23:48
mantek: podbijam

a pierwsze i drugie?
30 cze 18:57
Maslanek: 1. Rozumiemy, że U=110V jest napięciem znamionowym.
| | U2 | |
Wtedy P=U*I= |
| ⇒ R1=... , R2=... |
| | R | |
Przy połączeniu szeregowym opory się sumują dając opór całkowity R
G
Szukamy teraz oporu R takiego, by dołączony on szeregowo do R
G dawał taki prąd w obwodzie, że
U
1<110V; U
2<110V, gdzie
| | ε | |
I= |
| oraz U1=I*R1, U2=I*R2. |
| | R+RG | |
30 cze 23:56