matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
setaRDG:
1
∫
A taka całka z mianownika możemy wyciągnąć x
2
ale co dalej sprowadzać do
x
4
+x
2
ułamków prostych ?
29 cze 16:01
ICSP:
1
1
x
2
+ 1 − x
2
=
=
=
x
4
+ x
2
x
2
(x
2
+ 1)
x
2
(x
2
+ 1)
x
2
+ 1
x
2
=
−
=
x
2
(x
2
+ 1)
x
2
(x
2
+ 1)
1
1
=
−
x
2
x
2
+ 1
29 cze 18:52
setaRDG:
Geniusz
29 cze 18:59