zbiory, funkcja, przeciwobraz
Jagoda: Witam,
mam wyznaczyć przeciwobraz funkcji f(x)=10x w przedziale <−5;0>. Czy odpowiedzią będzie zbiór
pusty, jeśli tak to dlaczego? Z góry dziękuję.
29 cze 15:49
5-latek:

To jest wykres funkcji f(x)=y=10
x
29 cze 16:22
Jagoda: Wiem jak wygląda wykres, pomimo tego nie znam odpowiedzi na pytanie
29 cze 17:14
Janek191:
f(0) = 10
0 = 1
więc
| | 1 | |
f−1 ( < − 5; 0 >) = < |
| ; 1 > |
| | 105 | |
29 cze 20:14
Janek191:
Pomyłka − wyznaczyłem obraz
| | 1 | |
f( < − 5; 0 >) = < |
| ; 1 > |
| | 105 | |
Prezciwobraz
f
−1 ( − 5; 0 > ) = ∅ , bo f(x) > 0
=================
29 cze 20:18
WueR:
Tak, przeciwobraz to w tym przypadku zbior pusty. Dla dowolnej funkcji wykladniczej f jest
f(x)>0.
29 cze 21:30