Planimetria
Blue: Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie między ramionami równym 120
stopni. Oblicz długość boków tego trójkąta.
Zrobiłam rysunek i próbuję to liczyć z zależności trójkąta prostokątnego o kątach 90,60, 30,
ale wychodzi mi po ułożeniu równania 0=0...
| | 1 | | a√3 | |
przyjmuję sobie za |
| a = x+3 i dalej wyznaczam a i |
| . I potem z twierdzenia |
| | 2 | | 2 | |
pitagorasa, ale wychodzi 0=0.
Ma ktoś jakiś pomysł?
29 cze 15:23
Bogdan:

Szkic:
Środek okręgu wpisanego to ....
α = 30
o, β = 60
o, r = 3
y
√3 = 3 ⇒ y =
√3
| | √3 | |
x + y = x√3 ⇒ √3 = x√3 − x ⇒ x = |
| |
| | √3 − 1 | |
Długości boków: 2x, x+y, x+y
29 cze 16:19
Blue: a skąd Ci się wzięło to x+y = x
√3
29 cze 17:47
Blue: Robię to innym sposobem, ale też mi wyszło, już rozumiem wszystko, dzięki
29 cze 17:50