pigor: ... , niech z=x+iy, to |z|=
√ x2+y2, zaś
|z−1|=|x+iy−1|=|x−1+iy, więc |z−1|=
√ (x−1)2+y2, zatem
|z|+|z−1|=1 ⇔
√ x2+y2+
√ (x−1)2+y2=1 ⇔
√ (x−1)2+y2=1−
√ x2+y2 /
2 ⇒
⇒ (x−1)
2+y
2= 1−2
√ x2+y2+x
2+y
2 ⇔ x
2−2x+1= 1−2
√ x2+y2+x
2 ⇔
⇔
√ x2+y2=x /
2 i x ≥0 ⇔ x
2+y
2= x
2 i x ≥0 ⇔ y
2=0 i x ≥0 ⇔
⇔
y=0 i x ≥0 ⇔
{(x,y): y=0 i x ≥0} − półpłaszczyzna − zbiór punktów −
− osi urojonej OY i punktów ćwiartki I i IV, czyli "wszystko co na i po prawej
stronie osi OY płaszczyzny zespolonej z układem XOY. ...